A gdzie jest w z gory okreslone ile to jest dobry droprate, a ile to zly? Bo tak piszeczie, ze np w T2 jest dobry droprate. Co to znaczy dobry? Ze po 1 godzinie sie ubierzesz w najlepsze ciuchy, czy po 1 miesiacu, a moze roku?
W diablo3 natomiast whine, ze droprate marny i wymusza sie korzystanie z RMAH i blablabla, a ilu z was tak naprawde cos kupilo na RMAH? Bo z tego co kojarze to oprocz 2 placzkow to kazdy sobie farmi inferno z palcem w dupie i ma fun, wiec jednak gear dobry maja bo taki jest wymagany na inferno.
Ja zawsze preferowalem dluzsza, a nizeli krotsza droge w ubieraniu postaci, gdzie najlepszy sprzet jest faktycznie najlepszy i mozna go spotkac tylko w kilku sztukach i to czy jest RMAH, czy go nie ma, nie ma dla mnie znaczenia.
Swoja droga wbrew temu co piszecie, to wlasnie w MMORPGach RMAH lepiej ma szanse sie odnalezc, niz w prostym hack and slashu, ktory wymaga znikomej ilosci skilla.
Wyobrazcie sobie, ze taki WoW ma RMAH - sprzet, ktory leci z rajdow jest BoE, albo wogle nie ma czegos takiego jak BoP i BoE. Content na najtrudniejszym poziomie czyszcza nieliczne gildie, a gear po ubraniu siebie moga sprzedac legalnie bogatym dziadkom, ktore chca robic heroiki(tak, znam pewnego marynarza, ktory nawet tetrisa nie ogarnia, ale jest wielbicielem wowa i kupuje gear od topowych gildii, bo chce robic 5many w najlepszym gearze).
I ja sie pytam co w tym zlego?
1. Nagradzani sa najlepsi, co im sie w pewnym stopniu nalezy patrzac po tym jak bardzo sa to dedykowani gracze(mowa o top raiderach).
2. Nie ma czegos takiego jak 'qq niski droprate ala d3' bo sprzet leci z instancji, w ktorych przecietny gracz nawet trasha nie wyczysci, wiec potrzeby specjalnego adjustowania lootu nie ma(wiadomo, ze wtedy pewnie by lecialo mniej sprzetu niz jak to teraz 6 epicow z jednego bossa, ale bez przesady)
3. RMAH to chyba jedyna solucja na boty, a raczej nie RMAH, ale design gry ktory jest robiony pod RMAH, patrz diablo3 - odkad wyszlo RMAH wszystkie exploity i cheese farm spoty, gdzie ludzie botowali zostaly usuniete, a jedyna wartosc w prawdziwych pienioszkach ma nie waluta w grze, ktorej notabene i tak juz sie nie da farmic na bocie, a sprzet, ktory dropuje na takich zasadach, ze chyba tylko naprawde best in slot geared postaci mogly by zarzucic bota i farmic akt1, bo inne po prostu by ginely od rarepackow stojac w ich aoe, czy przez przypadek pullujac kilka packow itp(tldr: developer bedzie walczyc z botami juz przy produkcji gry, tylko i wylacznie wtedy kiedy beda one zagrazaly ich wlasnym interesom jak wlasnie RMAH)
Zreszta to nie jest nowosc - czolowi gracze PvP w WoWie zyja z boostowania innych(Gladiator title schodzi jak swieza buleczka za jedyne kilka tysi, a rank 1 na serverze za kilkanascie), a czolowi gracze PvE po ubraniu sie, zabieraja chetnych na raid i sprzedaja im dropy(swego czasu legendarny weapon mozna bylo kupic od niektorych gildi za 2k euro). I tak, niektorzy byli tak zainteresowani takimi ofertami, ze dodatkowo placili za przeniesienie sie na server tej gildii itp).
Takze wprowadzenie RMAH w MMO bylo by tym samym, czym jest RMAH w d3 - formalizacja, czegos co istnialo od zawsze i wcale nie bylo jakims undergroundem.
PS. Smieszne jest troche to, ze podobnie jak z placzem na za trudny/latwy content itp, najwiekszy lament jest wywolywany u osob, ktore nie maja bezposredniego styku z danym 'problemem'.
Czy sprzedajacy na RMAH, ktory potrafil sie ustawic w grze whinuja na RMAH? Nie!
Czy ktos kto kupil super mieczyk zajebistosci +1 za 100euro whinuje na RMAH? Mysle, ze gdyby tak bylo to by go nie kupil wiec... Nie!
Whine'uja ci, ktorzy zuluja RL kase na itemek, ktory w glebi duszy cholernie chcieli by miec, a z drugiej strony sa zbyt chujowi(bez obrazy
) na to, aby samemu cos regularnie na takim AH ukrecic.
Jednymi slowy slynni casuale, ktorych dupsko skreca, ze inni maja lepiej. -Ja chce miec to co ma xXxdragonslayerxXx. -Ale xXxdragonslayerxXx gra 5 godzin dziennie, a ty tylko godzine. - Chuj mnie to, zaplacilem za gre tyle samo co on to chce miec tez to co ma on.
I nie gadajcie mi, ze nie jest identycznie z D3. Macie sprzet(ktory zdobyliscie/wytrade'owaliscie sami), w ktorym mozecie farmic cala gre, wiec powinniscie byc wzglednie zadowoleni, ale w praktyce dupy wam skreca, ze ktos inny ma 2x wiecej dpsu co wy.