Ogólnie bijatyki moim okiem:
Mortal Kombat 9 - Bardzo łatwa, wygodny learning curve, efektowna, dobra na kanapę i na "pro" grę. Na dłuższą metę trochę płytka, ale chyba obecnie najlepsza bijatyka na "pierwszą bijatykę" jak i "bijatykę do piwka"
Ultimate Marvel vs Capcom 3 (ale jest plota, że zapowiedzą na tym EVO nową wersję, więc radzę poczekać) - Mój personal favorite. Najładniejsza/Najbardziej efektowna IMO. Strasznie skomplikowana, bardzo ostry learning curve. Jeżeli nie wiesz co się dzieje, ~30 sekund i tracisz 3 postacie. Obecnie jest dla mnie za trudna, odpuściłem sobie ją na razie ;)
King of Fighters XIII - Podobno jedna z lepszych części od lat. Mało o niej wiem, tyle co z ogarnięcia dema. Pewnie kupie, ale nie za full price. Wydaje się mieć wiele skomplikowanych mechanik typu dodge, jakieś bloki ciekawe itd. (piszę z pamięci, nie bić)
Blazblue Jakaśtamwersja (Jest już chyba 3-4, pogubiłem się) - Spirytualny kontynuator serii Guilty Gear. Podobny styl graficzny i mechanika, bardzo execution heavy, ponoć strasznie trudna. Grałem 20 minut, nie umiem stwierdzić czy mi się podobała, i czy to prawda. W pewny kręgach baaardzo lubiana, ale przez trudność za dużo osób w to nie gra.
Soul Calibur V - Niby najlepsza część od czasów Soul Calibura II (uznawany za najlepszą turniejową część). Kupuję za parę dni, na dzisiejszym EVO wyglądało bardzo fajnie. Przeglądając Wiki zobaczyłem że ma dość deep mechanikę.
Street Fighter IV Arcade Edition - Nie trzeba przedstawiać, obecny król tournamentów razem z Marvelem. Niby gorsza od Supera, gorszy balans ale Capcom zbyt popychał grę do przodu aby ludzie zostali przy Superze. Idealny balans między potrzebną wiedzą, execution, learning curvem i tempem rozgrywki.
Virtua Fighter 5* - Nie rozumiem tej gry, mało o niej wiem. Ale podobno Virtua Fighter5 to wstępnie bardzo fajny VF będący tym czego chcieli fani. Jednak gra wyszła niedawno i jeszcze nie wiadomo jak się to wszystko ułoży.
Skull Girls - Bardzo fajna 2D heavy execution gierka. Taki "flavor of the month". Niby wszystko idealnie, ale długo w to to się nie pogra. Ale miłe, tanie. Można przytulić i pograć kilka razy z kolegami.
Tekken 6 - Według pro sceny fail po doskonałej 5tej częsci, ja tam się nie znam i średnio lubię. Ale Tekken Tag Tournament 2 wygląda MEGA DOBRZE, może nawet kupię day one. Radzę się zainteresować.
Dead or Alive 4 - Bardzo nielubiana część. Efekciarstwo, i szczęście gra dużą rolę. Niedługo wychodzi nowa część, ale w przeciwieństwie do Tekken Taga, chyba będzie jeszcze gorsza niż lepsza. A szkoda. Genialny system kontr, głupio że tak się marnuje.
Z fajnych gier która mają jeszcze wyjść - Injustice Gods Amongst Us. Wygląda jak cross Mortal Kombat 9 z Dead or Alive 5 w świecie DC. Może być fajna kanapowa bijatyka, jednak tournamentów temu nie wróże.
Wychodzą też jakieś anime gierki, typu Persona jako bijatyka etc. Ale tym się nie interesuje. No i Street Fighter X Tekken, ale o tym pisałem wyżej.
A. I podobno Vampire Savior/Darkstalkers coś tam tworzą.
Edit: High, swapujesz postacie, można grać 1vs1 ale grasz dwiema postaciami.
Ostatnio edytowano 8 lip 2012, 23:53 przez WithnesS, łącznie edytowano 7 razy
|