nie wiem jak obliczał to mój księgowy - sorry ale nie zaglądałem mu przez ramię.
Progi podatkowe i odpowiednie kwoty DOCHODU znalazłem w necie. Nigdzie nie napisałem, ze mój brat zarabia 150k rocznie - bo nie zarabia....
Havok - corporate tax (firmowy) to 20% (2012). Duże firmy raczej płacą te 20% - maksymalnie 50% jest od osób fizycznych, self employed, sole trader etc., generalnie firm jednoosobowych.
Już byy zatrudnić kogokolwiek musisz już założyć firmę LTD - oddzielna tożsamość prawna (w odwrotności od polski). Firma podlega corporate tax, który wynosi dokładnie 20% do 300 000 GBP przychodu.
Powyżej jest 24%. Na 2013 przewidywana jest obniżka na 23%.
Więc nie przesadzaj Havok - może ktoś jest na tyle głupi by jako sole trader wykręcić dochód na poziomie 150 000GBP i zapłaci te 50% podatku (od kwoty powyżej), ale naprawdę niewielu jest takich oszołomów. Wraz ze wzrostem dochodów po prostu upgradujesz swoją działalność do LTD i podlegasz pod corporate tax.
btw. w Polsce osoba fizyczna (też samozatrudniona) płaci 40% już powyżej 85k złotych. To dopiero zdzierstwo
W UK przy takich zarobkach, mając do odliczenia ~2k GBP rachunków (banalna sprawa, szczególnie, że tu nie ma nipów, sripów, regonów, etc. akceptowane są nawet nieimienne rachunki w postaci paragonu fiskalnego lub zwykłe świstki z książki invoiców - nikt w UK jeszcze nie wpadł na cross-checking) wychodzisz na zero i cały zapłacony podatek masz do zwrotu.
I na serio wielkie pole manewru daje nam oddzielna tożsamość prawna firmy LTD.