o, w sumie czekalem az ktos cos takiego napisze. heh zabawne, forum mmorpg.pl a tacy rozni ludzie, z roznymi doswiadczeniami. ;p
hmm ale jak rozumiem konsultant konsultantowi nierowny? Bo mam 2 kumpli, ktorzy z IT niewiele wspolnego mieli, jeden po akademii ekonomicznej, drugi po polibudzie. Jeden pracuje w SAP, drugi w takiej firmie IFS tez ERP itp. Byc mozna ucza sie czegos bardziej hardcorowego obecnie, choc nie wiem nie pytalem. Jezdza na jakies wdrozenia w kazdym razie.
btw. tacy ludzie nie sadze by zrozumieli takich jak ja, siedzacych w swoich procesach, co mysle, ze zdaja sobie sprawe. Jak to moj kumpel ujal "mam mowic cos ludziom o produkcji, ktorzy pracuja na tej produkcji X lat". Ale jak piszesz, trzeba isc na kompromis i nie da sie wszystkim dogodzic. Choc i tak nie wiem jak na wdrozeniach radza sobie z ludzmi ktorzy ledwo myszke w reku umieja trzymac. No i oni to tak z 2,5k na łape.
Ja i tak mam swoje zdanie o tym wszystkim. Polskie firmy wdrazaja systemy jeden za drugim, wstydza sie przyznac do porazki i odstapic w polowie roboty gdy to nie ma sensu. Zrobic dobre wdrozenie takiego systemu jak SAP jest badzo ciezko. Bodajze biedronka swego czasu prawie zdechła od tego. Koszty zazwyczaj są 2x takie jak planowane. Czesto jakby to skalkulowac odpowiednio to lepiej wybrac tanszy program + excel
Firmy wdrazaja ERP, a nawet na papierze nie maja dobrze spisanego MRP...
Nawet zarzuce danymi z jednej prezentacji.
Cytuj:
- efekty przedsięwzięć informatycznych na swiecie
- przedsięwzięcia duże :
* 23,83% opóźniono
* 48% zaniechano
- przedsięwzięcia bardzo duże
* 21,33% opóźniono
* 65% zaniechano(!)
- średnie opóźnienie wynosi 6-12 miesięcy w stosunku do harmonogramu
Jak widac "na swiecie" nie boja sie olac sprawy ;]
PS. Ciekawostka, taki Solaris, ten od autobusow, slal do dostawcow reklamacje na podstawie starej bazy danych rysunkow. Wlasnie wdrazaja SAP ;]