mentasyn napisał(a):
@tczewiak
Przepraszam Cię z góry, ale rozmiar Twojej ignorancji poraża. Mój drogi, byś był w ciemnej dupie gdyby nie humaniści poczynając od filozofów greckich którzy, bezużytecznie zresztą w Twojej opinii pochylali się nad geometrią, teorią muzyki, inżynierią, medycyną i wieloma innymi rzeczami. Potem żeby nie szukać dalej, średniowiecze św Augustyn i Tomasz Akwinata, potem Kartezjusz, Machiavelli, i dalej nie sposób robić tutaj wykładu z historii filozofii.
Z tym, że proponuję poczytać coś, bo pamiętaj jak prąd wyłączą a może być taki dzień. Nawet Einstein to przewidział, a dla takich racjonalistów HC to chyba autorytet mam nadzieję. W skrócie nie wiadomo na co będzie 3 WŚ, ale 4 będzie na kamienie i pałki, co implikuje brak prądu mind you.
Zaznaczyłem, że promile, a właściwie ułamki promila humanistów coś znaczą. Czytam całkiem sporo - zresztą jak i większość informatyków oraz umysłów ścisłych.
Einstein przepowiedział, że wojna atomowa doprowadzi do eksterminacji całej cywilizacji, a nie "wyłączenia prądu". To po prostu jego przemyślenia na temat potęgi broni nuklearnej. Tyle i tylko/aż tyle. Także jeśli dojdzie do wojny atomowej to zapewniam - czy będziesz czytać wywoda filozofów czy nie - nie będzie miało najmniejszego znaczenia. Chyba, że po to, aby stworzyć kult, za którym podążą przerażone resztki społeczeństwa.
W starożytności nauki ścisłe były po prostu jeszcze nie znane i każdy kto wybiegał to przodu był traktowany z nazwy jako "filozof". Co nie oznacza wcale, iż był humanistą. Humaniści mają taki dziwny zwyczaj odwoływania się do filozofów i... logiki. Logiki, która nie ma z humanizmem wiele wspólnego, a jest podstawą dla wszelakich nauk ścisłych (jako w zasadzie abstrakcyjna podstawa dla matematyki).
Większość filozofów to frajerzy - jakie mają znaczenie ich gdybania o bożkach, polityce jak większość absolwentów albo klepie biedę, albo żeruje na społeczeństwie socjalistycznym, w najlepszym przypadku zaś nie rozwija się i tak w swoim kierunku.
Filozofia jako hobby - jak najbardziej. Ale filozofować to można dopiero jak coś się samemu w życiu osiągnie i pozna, a nie na podstawie powielania teorii innych frajerów.