Moj komentarz na temat tych gier, ktore wymienil embe:
1. ArcheAge - czuje faila ze wzgledu na zbyt wiele obietnic i features etc... do tego ta gra dla mnie to jest jak swinka morska... ani swnka ani morska. Do tego nie widze jasno sprecyzownego targetu - dal fanow sanboxow bedzie za malo hardcore, dla fanow themeparkow bedzie za malo lore i swiata a za duzo grindu, dla fanow oczojebow ala GW2 i koreanskie gry bedzie zbyt malo dynamiczna. Tak czy inaczej watpie ze w 2013 bedziemy mogli zagrac w cos wiecej w EU niz w Closed Bete do ktorej dostac sie bedzie ciezko wiec info bedzie malutko.
2. Black Desert - bez komentarza bo nie interesowalem sie ta gra.
3. Elder Scrolls Online - widac mocny rozdzwiek miedzy filozofiami 'zrobmy klona wowa i mamy spokoj ale wtedy fani nas zjedza jak Bioware" a "zrobmy TESa online co jak wiemy nie jest wykonalne". Gra jako gra moze byc do pogrania ale jako TES to bedzie zart. Z wielu powodow - nie tylko mechaniki.
4. Neverwinter - Moj sleeper hit 2013... dlaczego? Bo to ma byc kopia GW1/DDO. Choc badzmy realistami. chcialoby sie czegos tak rozbudowanego jak NWN2 z fajnym combatem i ciekawym swiatem a pewnie bedzie plytka napierdalanka dwoma klawiszami jak w GW2 do tego z Lore itd odjebanym na kolanie bo przeciez cyferki i aniamacje wazniejsze i rozwojem postaci dla retardow. Czyli taki europejski Vindictus.
Tak wiec... "chcialbym ale nie wierze" (ze bedzie dobrze). Choc tak jak mowie - jesli wezma mechanike z GW1 i lochy z DDO to WIN (albo nawet na odwrot)
.
5. Repopulation - dla fanow sanboxow chyba najlepiej sie zapowiadajaca gra roku. Ja nim nie jestem wiec sie niewypowiem. Ogladalem trailery - wyglada jak kazdy sandbox od jakis 10 lat - czyli jak parodia gry video ale dla fanow gatuku pewnie OK.
Jest jeszcze pare innych ciekawie sie zapowiadajacych tytulow MMO/Online (WoD ale ta gra nie wyjdzie, Marvel, PoE ofc, ten polski sandbox, te nowe kosmiczne MMO z kickstartera, ogolnie gry z kickstartera - pewnie pare by sie znalazlo (Shadowrun!), Defiance od Trion'u i jego konkurent FireFall) ale ogolnie to szalu nie ma.
Tu fajna lista:
http://www.pcgamer.com/2013/01/01/2013-preview/5/Moje podsumowanie 2013 roku juz teraz: