Isengrim napisał(a):
Dlaczego powinno być? W demokracji właśnie ludzie powinni mieć własne zdanie.A własne zdanie wyklucza obiektywizm. Nawet takie proste fakty, jak kto z kim walczy na końcu świata - bojownicy czy bandyci, nie mogą być obiektywne.
Jedynym sposobem wyrobienia sobie zdania jest czytanie i tych z lewa i tych z prawa.
A to, że w takiej sytuacji lewacka interpretacja staje się śmieszna, to jest właśnie obiektywne spojrzenie.
Język ludzki nie zna pojęcia obiektywizmu, wszystkie słowa niosą emocje. W końcu po to są.
Obiektywna to może być matematyka.
Nie chodzi mi o obiektywizm, tylko o rzetelność. Jeżeli np jest spór o jakiś projekt ustawy to oczekiwał bym przedstawienia poglądów obu stron czemu Jarek uważa że ustawa jest szkodliwa, a Donald że jest niezbędna i pomocna, najlepiej z odniesieniem do konkretnych punktów ustawy i ewentualną interpretacja prawną dostarczana przez każdą ze stron. Następnie wypowiedź paru specjalistów w danej dziedzinie którzy prezentują różne poglądy na daną ustawę.
Nie potrzebuje żeby dziennikarz powiedział mi co mam myśleć, czy zinterpretował za mnie informacje. Ale chce żeby tą informacje mi przybliżył w rzetelny sposób z różnych punktów widzenia. Swoją opinie może zachować na podsumowanie artykułu jeżeli koniecznie chce się nią podzielić, ale tbh jest to zbędne.
Tymczasem rola większości dziennikarzy w tej chwili sprowadza się do kompletnie bezrefleksyjnego przedstawienia zdania / punktu widzenia jednej ze stron, ofc po odpowiednim "ubarwieniu" całości w górnolotne teksty i hasełka przemawiające do przeciętnego zjadacza chleba.
Tylko że takie coś to się kurwa nie nazywa dziennikarstwo tylko marketing...