tczewiak napisał(a):
Atherius napisał(a):
A takie podstawowe pytanie, po co się pchać w starą podstawkę skoro jest już dostępny s. 1150 ?
I tak zazwyczaj nikt nie zmienia potem procka na mocniejszego. Obecnie najmocniejsze na 1155 są mocniejsze i tańsze od tych na 1150.
Skoro nowa platforma dopiero co zawitała to chyba logiczne, że lepiej wziąć coś nowego w identycznej cenie niż stare, bo "nikt nie zmienia procesora". Za jakiś czas wyjdą procki z niższym procesie, które już będą niedostępne dla 1155, a nóż widelec kolega będzie chciał zrobić upgrade i będzie w czarnej dupie. ;>
D3jviD 3,1ghz jest ok jeśli masz atm monitor 17", wiadomo im wyższa rozdzielczość tym wyższe wymagania odnośnie proca i grafy. Kupisz coś nowego z natywną np. 1920x1200 i 3,1ghz może już być hamulcem jeśli chodzi o grafikę, bo jest dosyć wydajna a niskie taktowanie procka może nie pozwolić jej rozwinąć skrzydeł, mowa oczywiście o wysokim aa i innych eye-candies. 7870 rozwija skrzydła gdzieś w okolicach 4ghz.
Jeśli to ma być konfiguracja na lata to pomyśl o nowej podstawce, za rok, półtora pewnie wyjdzie coś nowego i spokojnie będziesz mógł to sobie zasadzić, ja na podstawce sprzed kilku lat robiłem z pięć podmian procka i automatycznie przedłużałem sobie żywotność pc, może gry będą już bardziej wymagające niż obecne porty z konsol. ;>