Daedrael napisał(a):
cypis, poleca sie przy diecie wysokobialkowej (2,2g / kgmc) zrobic jakies profilaktyczne badania nerek? niby przy zdrowych nerkach nie powinno sie nic dziac, ale kiedys mialem bole, olalem, bo samo przeszlo, niestety ostatnio znowu sie cos odzywa i tak sie zastanawiam od czego.
w najblizszym czasie tak czy siak odleje sie do kubeczka i zaniose do laboratorium, ale moze cos jeszcze?
Jak boli to zdecydowanie idz do lekarza. Moze byc milion roznych powodow, a przez internet nikt Cie nie zdiagnozuje.
@zaba
1. Jak masz jakis uraz albo dawna kontuzje to idz do fizjoterapeuty, on Ci powie co mozesz robic a czego unikac.
2. Musisz sobie okreslic ile kalorii potrzebujesz (
http://www.1percentedge.com/ifcalc/) i wypracowac diete. Nie musi byc idealnie, bo te kalkulatory sa srednio dokladne; po prostu patrz po efektach. Nie schudles po 3 tygodniach? Obniz kalorie o 100 itp.
Whey protein (bialko) to suplement diety i prawie niczym sie nie rozni od tego co znajdziesz w kotlecie. Jak brakuje Ci x gramow zeby dobic do celu to sobie zrob szejka i tyle.
Co do samych posilkow, to ja sobie po prostu przygotowuje zarcie na caly tydzien jak mam dzien wolny i wstawiam do lodowki. Zajmuje to 2 godziny i mam spokoj na caly tydzien.
3. Kreatyne zawsze warto brac, to jedyny suplement ktory dziala i nie ma zadnych skutkow ubocznych poza drobna retencja wody u niektorych ludzi. Fat burnery, ktore mozesz kupic w sklepie sportowym to sciema.
Jedyne co dziala to t3, clen, albuterol i dnp - aczkolwiek nie polecam dla poczatkujacych, szczegolnie tego ostatniego.
4. Wiekszosc ludzi, ktorzy maja duze lydki to albo grubasy pokroju tczewiaka albo kurierzy ktorzy non stop lataja po schodach. Mnie nie pytaj bo mam chujowe strasznie
I bonus
Cytuj:
Jestem raczej ektomorfikiem
Cytuj:
Na start nei sa potrzebne żadne odzywy. Bez jakiejkolwiek diety, w sumie nie dzialaja ;p
Jak cos takiego czytam to mam ochote delikwentowi walnac baranka o sciane.
edit:
Cytuj:
edit; pytanie do pro - jakie sa wasze doswiadczenia z potreningowym szejkiem bialkowym? bo sa badania na tak i na nie. niby jedzac cokolwiek od razu po treningu insulina idzie w gore i hamuje nam hormon wzrostu. opozycja mowi, ze trzeba jak najszybciej przyjac szybkoprzyswajalne bialko (najlepiej hydro, ale drogie), zeby zaczac odbudowe uszkodzonych wlokien miesniowych.
Za duzo analizujesz. Timing posilkow nie ma wiekszego znaczenia, chyba ze Twoim celem sa zawody kulturystyczne. Jedz, spij, trenuj i urosniesz
Cytuj:
suple to jak nazwa wskazuje uzupełnienie diety. Jak ma dzialac skoro brak tego pierwszego?
Wez juz skoncz z tymi poradami pls.