Wiesz co, co do kotłów gazowych to proponuję porozmawiać z instalatorem co będzie takowy u ciebie podłączał. Po prostu czytanie specyfikacji technicznej kotła nic tobie nie da.
Co ja mogę powiedzieć. Jeżeli chodzi o kotły gazowe to dzielimy je na zwykłe atmosferyczne, turbo oraz kondensacyjne (wszystkie jedno lub dwufunkcyjne).
Atmosferyczne - stary rodzaj kotła gazowego, bardzo rzadko montowany w obecnych czasach, charakteryzujący się otwartą komorą spalania (widać płomyk). Najczęstsza przyczyna zaczadzeń przy niewentylowanych pomieszczeniach. Powietrze do spalania zasysane jest z pomieszczenia.
Turbo - ulepszona wersja kotła poprzedniego. Charakteryzuje się tym, iż komora spalania jest zamknięta (bezpieczeństwo!). Powietrze zasysane jest poprzez komin (czyli nie ma możliwości nagromadzenia się CO2 w pomieszczeniu zamontowania kotła).
Kondensaty - nowy technologia, kocioł oczywiście z zamkniętą komorą spalania i dodatkowo z możliwością kondensowania skroplin, co daje oczywiście większą sprawność kotła. W poprzednich dwóch kotłach skropliny musimy odprowadzić we własnym zakresie wężykiem do kanalizacji, tutaj są one wykorzystane. Ten rodzaj kotła poleca się raczej w budynkach nowobudowanych, dobrze ocieplonych.
Dla ciebie proponuję wybierać pomiędzy turbo albo kondensatem. Jeżeli masz nową budę (i pieniądze) proponuję kondensat. Chociaż czasami dobry kocioł turbo też będzie sprawował się całkiem znośnie. Czy ma być to jedno czy dwufunkcyjny - to pytanie nie do mnie tylko do instalatora, który będzie montował.
Z firm proponuję - Viessman (taki Mercedes pośród kotłów), Junkers (stara sprawdzona firma), Beretta (dobre włoskie kotły), DeDietrich (niemieckie kotły półki Junkersa) Termet, Immergas (tańsze).
@embe
Pewnie, że się sprawdzi. Możesz też zamontować ogrzewanie podłogowe w garażu i altanie na ogrodzie
Też będzie działało