Jakis czas temu Xav napisal maly poradnik co to jest paladyn i jak z nim grac. Stwierdzilem ostatnio, ze warto by moze cos takiego napisac o bardzie (glownie dla mojej wygody).
Bard spiewa i gra piosenki. Kluczem do zrozumienia roli barda jest to, ze na kazdym (PC i NPC) moga byc jednoczesnie efekty dwoch piosenek, przy czym moga to byc piosenki rozne. A poniewaz piosenki rzucane sa dookola barda, wiec aby skutecznie wspierac cale party (tzn trzymac na tankach piosenki do ataku a na magach MP regen), niezbedne jest prawidlowe ustawienie, zarowno barda jak i calej grupy.
Zazwyczaj moja walka wyglada nastepujaco:
1. W momencie, gdy puller mowi: pulluje, rzucam na magow Mages Ballad (MP regen) oraz Etude (zwiekszenie INT albo MND)
2. Biegne do tankow. Gdy puller nadbiega z mobem, rzucam Mardigal (+accuracy) oraz Minuet (+atack)
3. Rzucam na potworka Requiem (damage) oraz Threnody (obnizenie elemental resistance)
4. Walcze, lecze, rzucam barcostam, robie inne rzeczy w ktorych jestem kiepski
5. Jesli piosenki zejda, ponawiam je
6. Po skonczonej walce rzucam Peaon (HP regen) i odnamiam ballade (MP regen)
Tak wiec troche sie nabiegam.
Pare wskazowek, co robic, zeby dobrze grac z bardem:
- ustawic party tak, zeby tankowie byli w jednej grupie, a magowie w drugiej
- walczyc z potworem mniej wiecej w tym samym miejscu (wtedy moge zaczac rzucac piosenki jak puller juz nadbiega - a poniewaz piosenke sie castuje 8 sekund, ma to pewne znaczenie)
- nie robic gwaltownych zmian pozycji - np mag podbiegnie sobie do tankow - i obejmie go np. Minuet, co spowoduje, ze zejdzie mu ballada - wtedy musze ponowic piosenki, a maja one dosc dlugi recast time, wiec nie zawsze sie da
- powiedziec, jakich czarow bedzie uzywal BLM, wtedy moge dac odpowiednia Threnody
- nie rozbiegac sie bezposrednio po walce, wtedy wszystkich moge objac HP regen
- przypominac, ze np. Ballada zeszla - poniewaz jest duzo combat spamu, moge nie zauwazyc tego faktu
- nie krzyczec, jak cos spieprzy, bo to stresujaca robota
Nie gralem jeszcze z powaznym wykorzystywamiem Lullaby (sleep), podejrzewam, ze wtedy zabawa wyglada troche inaczej, trzeba to bedzie przetestowac.
Muminus