lordyp napisał(a):
Mendol napisał(a):
cykl Kacper Ryx, polskiego autora Mariusza Wollnego, kryminal za czasow Zygmunta Augusta, polaczony z naprawde fajnymi opisami Krakowa no i kupa faktow historycznych.
no nie wiem
1 cz czyta sie bardzo fajnie, 2 cz juz doczytałem do końca na zasadzie żeby doczytać - bardzo , ale to bardzo jakoś zaczyna denerwować , że co pojawi sie jakaś słynna postac historyczna ( Kochanowski, Rey, Sęp Sarzyński), to zaraz to kumpel i pomocnik głównego bohatera, a ten mimo młodego wieku alfa i omega- 3 cz mimo , że miałem nie czytałem- po oczach bije schematyczność- oczywiście moje zdanie
ostatnio czytałem cykl Orły Imperium , Simon Scarrow- historyczne, o podboju Anglii przez Rzym -w Polsce jest 6 cz, następne idą- czyta się szybko i przyjemnie
zacząłem tez czytać cykl Wojownik Rzymu i jakoś takie słabsze, po pierwszej na razie nie chce mi sie czytać następnych
ktoś zaproponuje coś dobrego w podobnej tematyce?
Historyczne realistyczne, to zadnych polecic nie moge, bo nie lubie i zazwyczaj omijam.
Historyczne kompletnie nierealistyczne to bardzo ciekawe jest
Thomas Harlan - Oath Of Empire
http://www.goodreads.com/series/55755-oath-of-empireKsiazka ma akcje osadzona gdzies w naszej erze,imperium rzymskie jest juz podzielone na wschodnie i zachodnie, a do tego jest jeszcze Imperium Perskie.
W ksiazce sa magowe, zombie, demony i bogowe. Jest tam tez ciekawa historia Mahometa i tego jak mu sie bog objawil.
Mnie sie osobiscie podoba tez to, ze najwieksza sympatie wzbudzaja postacie ktore sa przedstawione jako.. powedzialbym ze zle, ale w ksiazce nie ma zdnego podzialu na dobro i zlo. Sa tylko interesy.