No ja osobiscie stracilem nadzieje w graczy jak ta gra padla. Ona miala doslownie wszystko - tylko skill sie liczyl, ZERO rng, prosta dla widza niczym sc2, wbudowane turnieje z zajebistym spektem, gdzie widziales ruchy myszki itp. Osobiscie liczylem ze Hots blizzarda to bedzie taki BLC, bo chyba tylko tak wielka firma moze stworzyc popularnosc wobec gier tego typu.
Co do formatu gier to sam fakt, ze gry teamowe wymagaja 5 graczy to glowny powod tego, ze srodowisko pro graczy jest tak waskie. W takim lolu dla przykladu sa doslownie setki graczy lepszych pod wzgledem skilla strikte 'mechanicznego' od tych prosow, ale tak polaczyc sily(jak juz oczywiscie 5 takich randomow sie spiknie i dobierze pod wzgledem skilla co tez proste nie jest), zeby kazdy z kazdym sie dogadywal, kazdy sie tolerowal + kazdemu pasowaly godziny do gry jest praktycznie niemozliwe, wiec pozostaje im granie solo for fun. Jakies 80% zawodowych graczy lola to ludzie, ktorzy siedza w nim od sezonu 1(sezon 1 to byl taki troll season - nikt nie wiedzial, ze tak prosta gra moze stac sie popularna jako e-sport, wiec zadne powazne teamy sie nie formowaly, a te ktore juz wystartowaly skladaly sie z randomow spiknietych tygodnie przed turniejem). Po s1 okazalo sie, ze Riot pompuje mase kasy wiec te wszystkie randomy dostaly niezle deale od organizacji dzieki czemu mogli nakutaszac po 10h dziennie w ta gre nie martwiac sie niczym innym. Dzieki temu utrzymali sie w biznesie do teraz mimo, ze jako indywidualni gracze wcale tacy swietni nie sa.
Ciekawa historyjka jest to, ze kumpel z ktorym wlasnie gralem w czolowce w WoWa i BLC chcial sprobowac grac w LoLa, bo Ocelote(koles, ktory przed lolem gral areny w wowie dla SK) rozpowiadal wszystkim, ze ma cynka od staffu SK, ze LoL bedzie 'huge'. Ja jako stary wyjadacz doty wysmialem lola i zamiast tego zaproponowalem mu Hona. Po krotkim czasie HoN wszedl na gowniane f2p, a w tym samym okresie Riot hostowal worldsy z price poolem 100k w prosta, bajkowa gre bez spectatora. I takim oto zrzadzeniem losu ja teraz siedze, gram w gre i place za prad, podczas gdy tamtejsze randomy z sezonu 1 robiac to samo ciagna z twicza piecio, a czasem i szescio cyfrowe pensyjki.
_________________ Abuchat.com/bettingnation - otwarta grupa non-profit dla entuzjastow esportowych.
|