taka uwaga do embe - giertych dobrze rzekł - kasa na to była za mała i za mało czasu. W takim czasie i przy takim budżecie można wykonać co najwyżej prototyp, a nie zaawansowany system, który ma obsłużyć taki ruch i zabezpieczyć dane. I jak na moje to ktoś tak to zrozumiał. Wykonał prototyp, na podstawie którego zostanie przygotowana analiza wymagań dla projektu na przyszłe lata.
Media znowu odwołują się do empatii - zapomniały już jaką kaczkę puściły rok temu. Empatia kosztowała 50mln zł. Media przedstawiły, że to był portal dla bezdomnych, a empatia to jest ogromny projekt, który odpowiada m.in. za niebieską kartę, obsługę mopsów, rejestrację patoli, a pośrednio także spis ludności i GUS. W cenie tej wliczone są też komputery dla mopsów w całej Polsce.
Ja nie wierzę, że ktoś by coś takiego dla PKW wypuścił jako oficjalny soft - istnieje tylko jedna możliwość. PKW zamówiło prototyp, aby wykorzystać go jako soft produkcyjny, aby nie można elektronicznie zweryfikować wyników wyborów. Pół roku wcześniej dogadali się z PSL, ogłosili przetarg i hola wio - można było sfałszować wyniki, a ponieważ liczenie jest ręczne, to nie pojawią się online wyniki szczątkowe, nie będzie można w prosty sposób zweryfikować skąd pochodzą rzekome głosy na PSL.
Jeśli to jest prototyp to nie ma problemu.
Jednak na system taki prawdziwy to minimum rok i 2-4mln zł. Wówczas można by się nawet pokusić o głosowanie online.