Mendol napisał(a):
najlepsza pizza wychodzi mi na polaczeniu semoliny i 00.
http://www.imecitalianfood.pl/maka-semo ... -p-14.htmlhttp://www.imecitalianfood.pl/maka-do-p ... -p-15.htmlFarina wystepuje w 2 kolorach (czerwony i niebieski) kazda ma inny czas 'wyrastania' ...
Zajebisty sklep prowadzony przez wlocha i jego zone polke.
Wlasnie ona mi powiedziala o roznicy w tych makach 00.
Mendol, w jakich proporcjach te mąki ?
jak o serach, to dobrej jakości mozzarella jak najbardziej - no niby klasyk ale, ja też nie przepadam za pizzą na samej mozzarelli
najlepszy moim zdaniem jest zawsze dobry miks tak jak napisałeś, choć takie nie łatwo dostać ;/
mój "standardowy zestaw" (lubię wyrazisty smak sera i musi być go zawsze opór) to tarty parmezan ew. grana padano, od biedy może być coś pokroju corregio presidenta na sos, do tego w niewielkiej ilości obowiązkowo Cheddar plus że tak powiem "zwykły żółty" - w tym wypadku często gęsto jest to mozzarella (ale lubię też dać dobrego sera salami, moim zdaniem świetnie się sprawdza na pizzę) potem jedziemy z resztą dodatków a na górę znów sera, tarty "zwykły żółty" w sporej ilości i do "okraszenia" cheddar - uwielbiam efekt ciągnącego się sera na wierzchu z drobnymi wtrąceniami złociście przypieczonego cheddara - po prostu poezja
eksperymenty z pleśniowym, fetą, oscypkiem - jak najbardziej, od jakiegoś czasu zbieram się też żeby podmienić mozzarelle na kozi, ale jakoś zebrać się nie mogę hehe, a czytałem, że jest przedni na placka