Ja ostatnio też zacząłem ćwiczyć, w sumie na razie mam mikro cel żeby zejść z 83kg do 75kg (przy wzroście 175cm) po niecałym miesiącu treningów mam już 79,2kg (nie sprawdzałem % fat/muscle więc średnio wiem jak to u mnie wygląda). Do tego oczywiście dieta. Odstawiłem całkowicie browary, cukry (z tym problemu u mnie nie było - a konkretniej w moim przypadku colę), chleb (zastąpiłem styropianami albo innymi wazami, jem zdecydowanie tego mniej), prawie nie jem smażonego. Na śniadania zazwyczaj owsianka no i ogólnie do potraw dodałem dużo zieleniny. Mam w sumie fart bo w pracy mam na bogato stołówkę więc nie mam problemu z przygotowywaniem żarła (gorzej z weekendami
).
Jeśli chodzi o ćwiczenia to tak, łącznie cztery ćwiczenia tygodniowo (chociaż niestety często jedno pomijam, nagminny brak czasu):
2x aeroby w tygodniu
2x siła
Jeżeli chodzi o Aeroby to bieganie (bieżnia) ~50 minut, na razie jestem na etapie interwałów 4 bieg (9km/h), 3 szybki marsz (7km/h).
A jeśli chodzi o siłę to tak jak chłopaki piszą lepiej z trenerem, u nas na siłowni jest dwa razy w tygodniu gościu który przygotowuje plany treningowe i doradza odn. pozycji, przerw itp. fajnie też, że mówiąc mu co chcesz osiągnąć w jakiś tam sposób dostosowuje pod Ciebie plan. Mega zajebiste jest to, że jak coś zaczniesz źle robić to zwraca uwagę, pokazuje, koryguje (po jakimś czasie sam ustawiasz się w ten sposób w który Ci powiedział).
Trening A
Rozgrzewka na wiosłach 5 minut
Bajceps (w staniu uginanie ramion hantlami) 4x15
Klatka (leżąco na ławce prostowanie ramion) 4x15
Trajceps (prostowanie ramion przy wyciągu górnym 2x nachwyt 2x podchwyt = 4x15)
Nogi (Przysiady wraz ze wznosem ramion w góre z hantlami 4x15)
Aeroby ~20 minut (bieganie)
Trening B
Rozgrzewka na wiosłach 5 minut
Barki - wyciskanie hantli w góre 4x15
Plecy - wiosłowanie sztangą w opadzie tułowia 4x15
Łydka - spięcia na pace pojedyńczo 4x20 (to jest killer)
Brzuch - TRX
Aeroby ~20 (bieganie)
Z takim jednym treningiem schodzi mi około 1h. Czuję różnicę w samopoczuciu i mega przyjemnie jest jak waga to potwierdza