Tor-Bled-Nam napisał(a):
Nie tylko dla imigrantów, należałoby przemyśleć cały system. To spore uproszczenie, ale zasiłki konkurencyjne dla najniższych pensji przyznawane w prosty sposób, na długie okresy to zabijanie przedsiębiorczości. Dlaczego największe firmy z IT powstały w USA, a nie w Europie? Sama imigracja jest nieuchronna. Możemy ją natomiast zacząć kontrolować, wykorzystać jej potencjał z korzyścią dla nas. Jak, to pytanie na które powinni szukać odpowiedzi politycy.
Przemyśleć i przyznawać dla naprawdę potrzebujących (np. niepełnosprawnych) to oczywiście. Ja tylko jestem przeciwny libertariańskim pomysłom na powrót XIX wiecznego kapitalizmu typu "jak nie jesteś w stanie pracować to zdychaj pod mostem".
Co do migracji to tez racja, ale żeby naprawdę migracje dobrze wykorzystać z korzyścią dla europejskich obywateli to trzeba przestać stawiać znak równości pomiędzy obywatelem państwa europejskiego a Mnumbo który przyjechał rok temu z Afryki i przestać się kierować tylko pseudohumanitaryzmem łączącym zasady ONZ z korporacjonizmem, a prostą zasadą, że rządy mają dbać w pierwszym rzędzie o dobro swoich obywateli bo do reprezentowania ich interesów są powołani, a nie do dbania o 'dobro ludzkości'.
Oczywiście nie jestem nieludzką świnią, która chcę zrobić z Europy bastion izolacjonizmu i zupełnie nie pomagać tym biednym ludziom np, z Syrii, ale trzeba to robić z GŁOWĄ.