Tor- a ktoś tu w ogólee pisze, że programista to jest cos innego niż zawód jak każdy inny? Ja wcale nie uważam, że trzeba być super inteligentnym by zostać programistą. Firmy obecnie serio zatrudniają ludzi jak leci, więc nie wymagaja zbyt wiele. Dlatego z tym się nie zgodze, ze znajdziesz takich klepaczy na każdym targu
Piszesz, że byłeś po tej stronie i , że cenisz inne rzeczy. Ok, to czemu chciałeś jeszcze niedawno pouczyć się robienia appek mobilnych? Brzmisz trochę jakbyś chciał komuś dokopac, bez przyczyny. Też mogę pisać, że jest pełno PM, pizdeczek, bez wiedzy technicznej co nic nie umie zrobić tylko przytakiwać klientowi, a rozmawiając z nimi, trzeba tłumaczyć jak dziecku. Tylko po co? Też praca jak każda inna. Mi wydaje się mało ciekawa. A od klientów to ja chciałem akurat uciec. Gdy ja w pracy piszę wiecej maili niż kodu to się akurat wkurwiam
Odnośnie tej całej matmy, to może się okazać tam gdzie jest potrzebna wcale to nie jest takie super dochodowe. Pisanie na nowo algorytmów w pracy programistów jest też raczej uważane za zwyczajnie głupie. Ja skupiam się by napisać coś najlepiej w podanym czasie. W takiej dość zwyczajnej pracy takie ogolne matematyczne/analityczne/logiczne myslenie sie przydaje, ale jakas hardcore matma raczej nie. Wedlug mnie najwazniejszy skill w programowaniu to umiejetnosc szybkiego uczenia sie nowych rzeczy.
Według mnie złoty środek to: robić to co komu aktualnie pasuje i zarabiać na tym stosunkowo fajny hajs. IT ma ten plus, że tych ścieżek jest dużo, gdy komuś się coś znudzi i można wskakiwać w nowe rzeczy. Ja przez te kilka miesiecy robilem w cholere roznych rzeczy w swojej pracy. Teraz np. zajmuje sie service discovery do naszych appek. Troche też devopsy. Nowe technologie. Różne zadania, nie tylko programistyczne. Planuje tez uczyc sie rzeczy co mnie ciekawia i wskoczyc tez w jakies miejsce gdzie bede mogl wykorzystac poprzednie doswiadczenia.
Mi np. bycie konsultatem by nie pasowalo, ciagle w rozjazdach i udawanie milego dla klientow, to nie dla mnie
ale fajnie, ze jest wybor.Ale co kto lubi.
meterr - jestes konsultantem sap? ;p