embe - to moze przejdzmy do konkretów i wypunktuj mi co CI się tak w ebay nie podoba, a co się tak bardzo podoba w aliexpress (alibaba pomijam bo nie ma sensu pisać o tym serwisie).
Masz moje anse dlaczego nie kupuję i nie zamierzam kupować na aliexpress (zrobię copy&paste):
- dostawa w ~30dni,
- pierdolenie z VAT-em,
- cłem,
- listy przewozowe,
- wypełnianie deklaracji,
- praktycznie zero szans na zwrot towaru,
- horrendalnie drogie przesyłki przy większych rzeczach etc.
Sprowadzanie większych ilości (na handel) też jest coraz trudniejsze. Ostatnio musiałem sobie załatwić EORI number, mimo, że jeszcze w tamtym roku identyczne przesyłki dochodziły do mnie bez żadnej zbędnej papierologi. Innym razem musiałem dosłać pismo, że kilka setek sprzętu jest na użytek prywatny
![;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Na razie przeszło ale pewnie do czasu. Nie mówiąc o tym, że jak kilka paczek mi przetrzymają w jakimś depocie (na cle, bo czekają na coś) to później próbują mnie obarczać kosztami magazynowania..)
Ebay wyglada jak wyglada - ważne, że działa. Ostatnio wprowadził:
1. współpraca z siecią sklepów Argos - w którym można odbierać przesyłki
2. mnóstwo większych i mniejszych zmian na ich stronie online - w tym ulubiona przeze mnie funkcja sell it yourself.
Nie wiem jak na allegro - ale ebay pamięta wszystkie twoje aukcje, nawet te sprzed kilku miesięcy więc jak sprzedajesz to samo to też wystarczy jeden-dwa kliki.
Pozwala na większą ingerencję w treść aukcji - mam fajny autorski template z odnośnikami do innych moich aukcji - z tego co pamiętam na allegro nie było to możliwe.
Osobiście przedkładam ebay nad allegro.
sula napisał(a):
Ebay może po prostu zmergować Allegro z Ebay, przejąć udziału w rynku i koniec.
Co lepsze dla Polskiego handlu, wpływow podatkowych, miejsc pracy, pracy dla firm trzecich przy usługach dla przyszłości Allegro, itp ?
Zgoda. Trzeba było tak od razu.