Polska to kraj ryb słodkowodnych, nawet najtańszy pstrąg miażdży smakiem morskie śmierdziele
Polskie prawdziwe słodycze to wedel i wawel, goplana czy terravita robią na styl niemiecki i ja osobiście wolę te tłuste rozpuszczające się szybko czekolady, za to angielskie to traktuje zawsze jednakowo, jako polewę do ciasta bo do niczego innego się nie nadaje
Dobre polskie sery to według mnie tylko gouda, tu kupisz rewelacyjne w dziesiątkach odmian, oczywiście problem z zakupem jest w hipermarketach czy nawet legendarna dawniej alma sprzedawała sery o smaku plastiku gdzie opakowanie miało bardziej wyrazisty smak.
Za to jak robię zakupy w markecie JAN to mam do wyboru 15 rodzajów goudy i co wybierać, a jak masz wybór to kupisz dobre i tanie bo 20-24zł za świetnie smakujący ser obecnie to bardzo mało.
Polskie ciastka, przykładowo wyroby bahlsena ze Skawiny są bardzo dobre, wszystkie krakuski jak florianki, serduszka, maślane, barbakanki, zbożowe...
Ze słodyczy np michałki wszelkie, tiki taki, malagi, krówki ale te prawdziwe kruche z mleka albo nasz dobry piszingier czy nugaty polskie.
Krajem gdzie kupisz i zjesz wszystko co smakuje Polakom to Niemcy głownie, podobne smaki, produkty i kuchnia.