mmorpg.pl


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1068 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54  Następna strona
Autor Wiadomość
***
Avatar użytkownika

Posty: 18803
Dołączył(a): 26.09.2005
Offline
PostNapisane: 5 sty 2017, 21:37 
Cytuj  
Używa ktoś wolnowary do gotowania mięsa próżniowo czyli sous-vide ?


_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."

****
Avatar użytkownika

Posty: 1797
Dołączył(a): 16.01.2007
Offline
PostNapisane: 15 sty 2017, 21:17 
Cytuj  
Takie trochę pytanie z dupy.
Gdzie można dostać SMACZNE beef jerky w Warszawie poniżej 16-20 zł za paczkę ( taka cena u mnie w osiedlowym)

***

Posty: 588
Dołączył(a): 12.02.2006
Offline
PostNapisane: 16 sty 2017, 15:36 
Cytuj  
W Eleclerc (kupilem w KEN Center ale pewnie w innych tez jest), jakies 7-8 zl za paczke, kilka smakow i kilka stopni ostrosci. Sklad tez zajebisty bo praktycznie samo bialko, a w UK niektore potrafily i 30g wegli na 100g miec.

***
Avatar użytkownika

Posty: 10140
Dołączył(a): 13.10.2005
Offline
PostNapisane: 16 sty 2017, 23:01 
Cytuj  
Ja robię samemu jak prawdziwy nomad!


_________________
wodny napisał(a):
wolałbym by ludzie pukali się w pupę niż mieli broń.

***

Posty: 588
Dołączył(a): 12.02.2006
Offline
PostNapisane: 17 sty 2017, 10:13 
Cytuj  
Jakis sprzet do tego wykorzystujesz, czy kaloryfer wystarczy? :D

***
Avatar użytkownika

Posty: 18803
Dołączył(a): 26.09.2005
Offline
PostNapisane: 17 sty 2017, 10:33 
Cytuj  
W Krakowie jak jest konkretny smog to na balkonach ludzie robią.


_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."

***
Avatar użytkownika

Posty: 10140
Dołączył(a): 13.10.2005
Offline
PostNapisane: 19 sty 2017, 23:16 
Cytuj  
ClouD napisał(a):
Jakis sprzet do tego wykorzystujesz, czy kaloryfer wystarczy? :D


Suszarka do żywności:

https://www.amazon.co.uk/Andrew-James-D ... B00FF97SJ2


Działa idealnie. :)


_________________
wodny napisał(a):
wolałbym by ludzie pukali się w pupę niż mieli broń.

**
Avatar użytkownika

Posty: 9369
Dołączył(a): 18.07.2002
Offline
PostNapisane: 23 sty 2017, 23:48 
Cytuj  
ClouD napisał(a):
Jakis sprzet do tego wykorzystujesz, czy kaloryfer wystarczy? :D


ja robie samemu w pierkarniku jest troche zabawy z tym ale warto. Razoth dobrze działa ten dehydrator? ile tam się mieści i jaki czas?


_________________
Choices always were a problem for you
What you need is someone strong to guide you
Deaf and blind and dumb and born to follow
What you need is someone strong to guide you...
Like me

***
Avatar użytkownika

Posty: 10140
Dołączył(a): 13.10.2005
Offline
PostNapisane: 23 sty 2017, 23:52 
Cytuj  
Tak do 1.2 - 1.5 kilograma mięsa można wjebać a suszę 5 godzin w temp 55 stopni.

Co godzina przekładam te warstwy, żeby każda miała szansę się ususzyć, bo jednak te partie na dole szybciej się suszą, niż te na górze (bliskość wiatraka). Przy tym założeniu działa idealnie. Temperaturę można ustawić mniejszą (chyba 45 stopni to minimum) albo i większą (65? nie pamiętam).


_________________
wodny napisał(a):
wolałbym by ludzie pukali się w pupę niż mieli broń.

***
Avatar użytkownika

Posty: 31388
Dołączył(a): 11.02.2002
Offline
PostNapisane: 24 sty 2017, 08:53 
Cytuj  
hmm a to jecie dla smaku czy w jakims innym celu?

***
Avatar użytkownika

Posty: 19066
Dołączył(a): 31.08.2003
Offline
PostNapisane: 24 sty 2017, 09:52 
Cytuj  
Z takich rzeczy najbardziej mi smakowalo w Kambodzy suszone mieso z bawola, przyprawione na ostro i slodko.

Tutaj przepis:

https://www.youtube.com/watch?v=_AGHEJIr02k

Obrazek

**
Avatar użytkownika

Posty: 9369
Dołączył(a): 18.07.2002
Offline
PostNapisane: 24 sty 2017, 10:17 
Cytuj  
Mendol napisał(a):
hmm a to jecie dla smaku czy w jakims innym celu?


raz dla smaku a dwa jest to zajebista przekąska po treningu, albo do filmu i piwa. Lepsza niż czipsy paluszki i inne chuje muje

edit,
Gdzie ja ci dostane mięso bawoła :D


_________________
Choices always were a problem for you
What you need is someone strong to guide you
Deaf and blind and dumb and born to follow
What you need is someone strong to guide you...
Like me

***
Avatar użytkownika

Posty: 19066
Dołączył(a): 31.08.2003
Offline
PostNapisane: 24 sty 2017, 12:51 
Cytuj  
Aenima napisał(a):

edit,
Gdzie ja ci dostane mięso bawoła :D


nasza polska krowa tez sie nada :)

**
Avatar użytkownika

Posty: 9516
Dołączył(a): 5.08.2004
Offline
PostNapisane: 24 sty 2017, 13:18 
Cytuj  
bawol pewnie chujowy :) kiedys kozline jadlem myslalem bedzie cos fajnego, ;/


_________________
Obrazek
http://www.pathofexile.com/forum/view-thread/611443

***
Avatar użytkownika

Posty: 19066
Dołączył(a): 31.08.2003
Offline
PostNapisane: 24 sty 2017, 13:38 
Cytuj  
Piszpan napisał(a):
bawol pewnie chujowy :) kiedys kozline jadlem myslalem bedzie cos fajnego, ;/


Bawol jest jak polska krowa, na jakies zajebiste steki sie nie nadaje, ale do suszenia jak najbardziej.

Kozlina jest ok, podobno najzdrowsze mieso, w karaibskich knajpach w UK dania z kozy to podstawa.

***
Avatar użytkownika

Posty: 10140
Dołączył(a): 13.10.2005
Offline
PostNapisane: 24 sty 2017, 20:34 
Cytuj  
Aenima napisał(a):
Mendol napisał(a):
hmm a to jecie dla smaku czy w jakims innym celu?


raz dla smaku a dwa jest to zajebista przekąska po treningu, albo do filmu i piwa. Lepsza niż czipsy paluszki i inne chuje muje



Dokładnie. Łatwo się zapomnieć jedząc to, bo wchodzi jak pojebane.

Najlepsze jest to, że do Beef Jerky stosuje się mięso "odwrotnej jakości" w stosunku do steków. Czyli jak w stekach chce się mieć fajny kawałek poprzeplatany tłuszczem (no chyba z wyjątkiem filetu), żeby był jak najbardziej delikatny w smaku tak do Jerky wali się tańsze partie zawierające jak najmniej tłuszczu i nie trzeba zwracać uwagi na miękkość bo efekt "ciągnięcia" jest nawet pożądany. :)

Susząc takie Jerky marynowane m.in w sosie sojowym, Worcestershire, wędzonej papryce, czosnku i miodzie to aż skręca od zapachów jakie się wydobywają.

Kurwa aż zgłodniałem.


_________________
wodny napisał(a):
wolałbym by ludzie pukali się w pupę niż mieli broń.

***
Avatar użytkownika

Posty: 31388
Dołączył(a): 11.02.2002
Offline
PostNapisane: 24 sty 2017, 21:17 
Cytuj  
podajcie jakis dokladny przepis.

***
Avatar użytkownika

Posty: 10140
Dołączył(a): 13.10.2005
Offline
PostNapisane: 24 sty 2017, 21:22 
Cytuj  
https://www.youtube.com/watch?v=T4IDl0ywnIs

Ja używam tego. Tylko zamiast czosnku sproszkowanego używam normalnego przepuszczonego przez praskę. No chyba, że mi się nie chce pierdolić to proszek leci.


_________________
wodny napisał(a):
wolałbym by ludzie pukali się w pupę niż mieli broń.

***
Avatar użytkownika

Posty: 31388
Dołączył(a): 11.02.2002
Offline
PostNapisane: 25 sty 2017, 08:39 
Cytuj  
dzieki.
ktorego kawalka miesa uzywacie?

***
Avatar użytkownika

Posty: 15620
Dołączył(a): 27.08.2005
Offline
PostNapisane: 28 sty 2017, 12:28 
Cytuj  
Zainspirowaliście mnie i wczoraj zamarynowałem pierwszą wołowinę. Dla testu ususzyłem już w takiej bublowatej suszarce małą porcję i poszła część na śniadanko.
Zajebiste, bo można sobie przyprawić według własnego widzimisię i wychodzi to znacznie lepiej niż gotowe kupne beef jerky po 16zł/50g ;)
Według doświadczeń wspinaczy (biorą to masowo w góry) najlepiej jest robić z ligawy lub steka krzyżowego. Na wycieczki jeszcze z polędwicy, ale do piwa zbytnio się takie nie nada ponoć.


_________________
ciemny lud to kupi
Deshroom napisał(a):
jeszcze mnie lewy kciuk boli od biegania

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1068 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group | Theme based on Zarron Media theme | Copyright © 2001-2012 MMORPG.pl Team
Redakcja MMORPG.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc komentarzy i odpowiedzi umieszczanych przez uzytkownikow.