Pograłem kilka godzin w Andromedę i jest według mnie OK. Początek gry jest extra i klimatem wgniata w fotel. Ta śliczna lokacja, wyładowania atmosferyczne, zagadkowa cywilizacją - MNIAM. Gram na wyższym poziomie trudności i przeciwnicy przyjmują dosyć dużo pocisków na klatę. Szkoda, że są głupi jak buty i często mimo oberwania headshotem pozostają w tym samym miejscu. Fabularnie zapowiada się całkiem ciekawie, podobała mi się końcówka tej pierwszej misji na początku gry.
Potem wracamy do głównej bazy i zaczyna się czysty cyrk. Niewyobrażalnie spierdolone dialogi, animacje postaci, glitche. Graficznie też jakoś zniknął efekt "WOW". Większość tych śmiesznych błędów animacji z gifów była dla mnie niezauważalna, za to miałem swoje indywidualne - jak postać mająca cały czas zamknięte oczy. I to podczas ważnej sceny fabularnej. Do tego pierwszy Kroganin jakiego spotykamy i ten jego głos...myślałem, że jestem na to gotowy po zwiastunach, ale i tak parsknąłem śmiechem jak pojebany.
Chciałem pograć na padzie, ale jest według mnie niewygodnie. Ustawienie skanera pod dolnym przyciskiem na D-PAD to dla mnie nieporozumienie. Funkcja skanera jest dla mnie obojętna, bo w sumie daje trochę smaczków do "lore" gry, ale z drugiej strony może być na dłuższą metę wkurwiająca. Czasem dialogi mi się nałożyły na siebie, bo na przykład włączyłem skaner kiedy mówił coś kompan i miałem piękną blablaninę w wykonaniu SAMa i Liama.
Podczas misji na tej planecie EOS wszystko znowu nabrało rumieńców. Odkrywanie co się tutaj odjebało, walka z kosmitami, eksploracja - wszystko jest przyjemne.
I prawdę mówiąc nadal nie wiem czy kupić grę na premierę czy nie.
Aha i nadal nie rozumiem, dlaczego ludzie dopierdalają się do Horizon i dialogów. Wczoraj miałem te scenę (spojler gdzieś z połowy gry, główna misja fabularna związana z Eredinem i Ersą) i dla mnie jest to zajebiście przedstawione. A już na pewno o WIELE lepiej niż w Andromedzie.
https://youtu.be/h9lm8kj0b2U?t=21m10s[EDIT] Jeszcze mam pytanie. Jak się używa skilli kompanów? Jest tu gdzieś takie okienki jak było w poprzednich mass effectach? Czy zupełnie nie mam na nich wpływu? I czy w tej grze nie ma kucania? xD