Kabu napisał(a):
A to nie zalezy od ceny? Aerony sporo osob sobie chwali a maja siatke.
Hm.. Żeby nie dyskwalifikować produktów Hermana Millera (do którego owszem, mam szacunek) powiem tak: generalnie nie mam zaufania do siatek bo wiem, że nawet najlepsze mają naturalną tendencję do odkształcania. Co prawda to samo można powiedzieć o siedziskach wypełnionych pianką ale.. Pianka (zwłaszcza ta lepsza) ma naturalną tendencję do rozprostowywania się (nie chcę używać tu określenia "pamięć kształtu" ale coś w tym jest). Natomiast włókna typu elastomer, poliester wręcz odwrotnie - do rozciągania.
Oczywiście dużo zależy od trybu użytkowania i samego użytkownika - niewielkie zużycie i lekkie obciążenie przełoży się na dłuższe użytkowanie w stanie nieodkształconym. Z doświadczenia jednak wiem, że siatki poddają się stosunkowo szybko - człowiek nie jest figurą z brązu tylko rusza się, wierci i przesuwa. No i swoje waży. Ruch i obciążenie robią swoje.
W dzisiejszej dobie oszczędności (w pogoni za konkurencyjnością) producenci nawet uznanych produktów zmuszeni są szukać tańszych rozwiązań - siatki w oparciach i siedziskach są tego przejawem. Jak by nie było jest to dużo tańsze rozwiązanie niż tradycyjne.
Jeśli szukasz czegoś z górnej półki (a to sugeruje sięgnięcie po produkty HM) to proponowałbym raczej Humanscale Freedom (10 lat gwarancji! również w Polsce) lub Allsteel Acuity. No, a jeśli chcesz pozostać przy Herman Miller to raczej Embody