mmorpg.pl


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 356 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Następna strona
Autor Wiadomość
***
Avatar użytkownika

Posty: 10590
Dołączył(a): 26.02.2002
Offline
PostNapisane: 14 wrz 2004, 08:10 
Cytuj  
Co to sa aktualne tematy? Jesli chcecie powiedziec cos, co nie wymaga zalozenia odrebnego topicu najlepiej jest zrobic to tutaj - potem bedzie latwiej szukac ew. topicow. Ot, taki chit-chat - pomysl sie juz sprawdzil w dziale EQ1, mam nadzieje ze tu tez bedzie potrzebny ;) -dop. Tux

--------------------------------

Jak na pierwszy rzut oka, to moge jedynie wykrztusic: rewelacja...

Grafika.
Coz, bylo wiadomo nie od dzis, ze gra bedzie wymagac dosc sporych zasobow sprzetowych, ale... jest tak zle. Pierwsze uruchomienie mialem nieciekawe, gra strasznie zwalniala, fpsow mialem z max. 2. Okazalo sie jednak, ze wystarczylo wylaczyc systemowy AA i gra momentalnie dostala kopa. Prawdopodobnie obsluga AA nie zostala jeszcze dokonczona, wiec w czasie bety lepiej go nie uzywac. Sam silnik graficzny bardzo przypomina ten uzyty w SWG. Podobne modele postaci, bardzo podobne teksturowanie. Smiem wrecz przypuszczac, ze jest to ten sam silnik co w SWG, tylko po paru udoskonaleniach. Chocby takich, jak zmiana w doczytywaniu elementow, tutaj elementy statyczne laduja sie razem z mapa, za to doczytuja sie elementy wygladu postaci graczy (ubranie, wlosy, rysy twarzy), gdy sie do nich zblizasz.

Interface.
Troche dziwny... Ale tylko dlatego, ze jeszcze niedokonczony. I znow, kto gral w SWG poczuje sie tutaj jak w domu. Prawie identyczna funkcjonalnosc (z paroma niedokonczonymi sprawami w obsludze chata, ale wierze, ze to ulegnie zmianie) plus doskonaly pomysl z "menu start". Otoz w lewym dolnym rogu ekranu znajduje sie przycisk, po nacisnieciu ktorego rozwija sie menu z "aplikacjami": http://www.xanth.eu.org/screeny/eq2/EQ2_000009.jpg

Grywalnosc.
Oo, tu to mozna duzo napisac. Jest rewelacyjna. Sam tutorial jest przeprowadzony za pomoca questow, 4 do nauki chodzenia, walki i rozmowy na statku, ktorym przyplywasz do "noob island" i 5 na samej "noob island", dzieki ktorym zyskasz swoja pierwsza bron i zbroje. Oczywiscie nie mozna zapomniec o wyborze profesji, ktora masz mozliwosc wybrac zaraz po przyplynieciu do portu, w czasie rozmowy z "greeterem". Praktycznie na kazdym kroku quest, wszystkie dialogi na "noob island" sa dzwiekowe i generalnie pierwsze 5 poziomow zdobywasz wlasnie na questach. O walce sie wypowiadac nie bede, kto gral w AO albo w SWG, ten juz wie wszystko :)

To tyle, jak na pierwszy rzut oka, dzis kolejna przygoda, dotarlem do Freeport, miasta, w ktorym przyjdzie mi spedzic wiele kolejnych dni :)

Obrazki z mojego pobytu na "noob island" mozna zobaczyc na http://www.xanth.eu.org/screeny/eq2/

X.

PS. Kreacja postaci.
12 ras do wyboru (w tym jedna niedostepna), czesc mozna wybrac jako "good" lub "evil", inne tylko w konkretnej nacji. Sama kustomizacja jest podobna jak w SWG, czyli mozemy zmienic w naszym wygladzie prawie wszystko, poczynajac od rysow twarzy, konczac na kolorowaniu.

Gra mechanicznie ma duzo wspolnego z SWG, dlatego pierwsze na mysl przychodzi o zastosowaniu tego samego silnika. Co nie jest dziwne, w koncu to ta sama firma :)

PS2. Zapomnialem wspomniec, ze w EQ2 trzeba jesc i pic, zeby zyc ;)

EDIT: aktualna lokalizacja screenow http://www.xanth.eu.org/screeny/eq2/


_________________
Zasady postowania


Ostatnio edytowano 20 lis 2004, 01:39 przez Xanth, łącznie edytowano 2 razy

Posty: 0
Dołączył(a): 6.06.2003
Offline
PostNapisane: 14 wrz 2004, 10:51 
Cytuj  
(CPU) 1-AMD Duron™ p, 1651MHz, 64KB (0% Load) @ 35°C .:.
(RAM) usage: 343/512MB (66.99%) .:.
(GFX) SAPPHIRE RADEON 9200 ATLANTIS,
(Display) 1024x768/16bit/75Hz
(OS) Windows XP Professional (5.1 - 2600)

Mam szanse na komfortowa gre czy moge sobie darowac?..

***
Avatar użytkownika

Posty: 10590
Dołączył(a): 26.02.2002
Offline
PostNapisane: 14 wrz 2004, 10:53 
Cytuj  
Ciezko bedzie. Glownie ze wzgledu na ilosc pamieci i karte graficzna.

X.


_________________
Zasady postowania


Posty: 0
Dołączył(a): 6.06.2003
Offline
PostNapisane: 14 wrz 2004, 11:01 
Cytuj  
512 to zdecydowanie za malo jak na nowe mmogi, wiem.. mialem wybor:
Monitor\pamiec, tylko co mi po pamieci jakbym oslepl po pol roku z tym 8 letnim Hyundaiem ktorego mam obecnie.. :p

Sciagne chyba i sam sie przekonam, moze nie bedzie tak zle..

***

Posty: 905
Dołączył(a): 21.10.2002
Offline
PostNapisane: 14 wrz 2004, 12:08 
Cytuj  
:lol: czyli soe upieklo dwie pieczenie na jednym ruszcie (engine) eq2 i swg. No to przynajmniej wiadomo mniej wiecej czego sie spodziewac.

***
Avatar użytkownika

Posty: 10590
Dołączył(a): 26.02.2002
Offline
PostNapisane: 14 wrz 2004, 12:12 
Cytuj  
Z tego, co mnie uswiadomiono, to silnik EQ2 byl pisany na nowo i od zera. Co nie zmienia faktu wielu podobienstw z SWG w modelach i teksturowaniu oraz w mechanice. Podejrzewam, ze pracowali nad tym poprostu ci sami ludzie :)

X.


_________________
Zasady postowania

***
Avatar użytkownika

Posty: 10590
Dołączył(a): 26.02.2002
Offline
PostNapisane: 14 wrz 2004, 18:27 
Cytuj  
Rany, ta grafika wymiata normalnie:

http://www.xanth.eu.org/screeny/eq2/EQ2_000041.jpg
http://www.xanth.eu.org/screeny/eq2/EQ2_000042.jpg
http://www.xanth.eu.org/screeny/eq2/EQ2_000043.jpg
http://www.xanth.eu.org/screeny/eq2/EQ2_000044.jpg

czuje sie taki maly i zagubiony... heh
http://www.xanth.eu.org/screeny/eq2/EQ2_000039.jpg

X.


_________________
Zasady postowania


Ostatnio edytowano 20 lis 2004, 01:40 przez Xanth, łącznie edytowano 1 raz
***

Posty: 24059
Dołączył(a): 6.04.2003
Offline
PostNapisane: 15 wrz 2004, 06:24 
Cytuj  
jako, że wczoraj pograłem kilka godzin to tez się dopisze.
Byłem nastawiony na cud/miód grę - niestety emocje i wrażenia zwykłego odbiorcy opadały w tempie ekspresowym.
Na sprzęcie 1700xp, 1GB Ramu, radeon 9600PRO (256MB) nie da się grać.
Za nie da się grać uważam takie ustawienie sprzętu przy którym gra wygląda jeszcze miło dla oka i chodzi z rozsądną prędkością. Albo gra haczy niemiłosiernie, albo (np. wyłączywszy roslinność) wygląda gorzej DUŻO gorzej niż pustynia w AO sprzed kilku lat.
Solo owszem da się na moim sprzęci pograć (kurwiąc na haczenia, lagi itp), ale w party nie ma szans. Otrzymuje slideshow, a framerate (tak na oko) spada poniżej 1fps-a.
O grafice można napisać tak:
EQ2 - ładnie się prezentuje na screenach, w grze dostajemy młotkiem po głowie.
WoW - brzydko się prezentuje na screenach, za to w grze całość wygląda rewelacyjnie i klimatycznie

Questy: o ile w WoWie był sens, główny wątek, questy poboczne, elite questy, questy na tradeskille itp. to w EQ mamy podstawkę. Questów zrobiłem około 10. Mam wziętych około 5. I tak 13 z znich to "zabij określoną ilość mobów XXX w lokacji YYY", 2 z nich znajdź i pogadaj z XXX. Jak to mają być questy to ja dziękuję!

Mapa - nieuzyteczna (chyba, że mapy się dokupuje?). Jestem w miescie włączam mape - jest. Wchodzę do podziemi włączam mape - miasto, wychodzę za miasto włączam mape - miasto.

System śmierci - odwrotność smierci w WoW-ie. Padamy, duch leży na ziemi my respawnujemy się obok jakiegoś namiotu i idziemy po swojego ducha który poległ od obrażeń :D Jeżeli padliśmy w środku stadka agro mobsów, to po chwili leżą tam nasze 2 duchy, potem 3 itd. Nie będę tego komentował... 2h łaziłem po jakichś podziemiach, ginąc, spawnując się w losowych miejscach i szukając swoich duchów porozrzucanych po całym dungeonie.

Zonowanie! To ma być mmo nowej generacji z zonowaniem co 200m? Chyba ktoś się pomylił, albo nowa geeneracja omija EQ2 szerokim łukiem? Do tego każdej zony jest kilka rodzajów - nie wiem czy tak będzie w retailu, ale część graczy sobie bushuje w swamp1, częsc w swamp2, itd - identyczne lokacje niewidzące się nawzajem :/

Beta w pełnym tego słowa znaczeniu. Tu zniknęła drabina po ktorej zeszliśmy, tu zona do której się logujemy i komputer młóci HDD-kiem by dograć nową okazuje się padnięta i dostajemy cofkę do poprzedniej.

Crafting - nieskończony (chyba, że tak ma być?!?), nie ma animacji kopania rudy itd., fishing jest - polega na wejściu do rzeki i kliknięciu na rybę (?!?).

Na razie mi się nie podoba. Nie zaryzykuję w wyrzuceniu w błoto 1000zł by ugreadować sobie hardware by to coś chodziło przyzwoicie po czym dojść do wniosku, że znudziło mi się klepanie szczurów po dupie w podziemiach i bieganie za własnym duchem godzinami...

*****

Posty: 2117
Dołączył(a): 15.11.2001
Offline
PostNapisane: 15 wrz 2004, 07:31 
Cytuj  
Tzn. Wolisz WoW? Super, jesli bys sie chcial pozbyc konta to daj znac :wink:


_________________
..of Tarew Marr, ew, Nagafen!

Let fools do good, and fair men call for grace; Aaron will have his soul black like his face.

***
Avatar użytkownika

Posty: 10590
Dołączył(a): 26.02.2002
Offline
PostNapisane: 15 wrz 2004, 07:39 
Cytuj  
Mark, a wyraznie napisalem, nawet w 2 miejscach, zebys wylaczyl SPRZETOWY antyaliasing. Wyobraz sobie, ze ludziom po wylaczeniu AA gra smiga na gorszych sprzetach niz twoj.

X.


_________________
Zasady postowania

***

Posty: 24059
Dołączył(a): 6.04.2003
Offline
PostNapisane: 15 wrz 2004, 07:54 
Cytuj  
to muszę zmienić sterowniki, bo na tych co jadę NIE MOGĘ wyłączyć sprzętowego antyaliasingu.
Mam do wyboru: 2x, 4x, 6x, 8x, default (game options) - a w grze nie idzie tego wyłączyć.
Tuxedo: jeszcze trochę pogram bo WoW się skończył, SWG jest tak nudne że lepiej się bawię gapiąc w sufit i nie ma w co grać....

Ale już teraz mogę powiedzieć, że jak się nie dostanę do bety WoW-a to z chęcią straduję konto Bety EQ2 za Betę WoW-a.

***
Avatar użytkownika

Posty: 10590
Dołączył(a): 26.02.2002
Offline
PostNapisane: 15 wrz 2004, 08:07 
Cytuj  
Napisze jeszcze raz: silnik bety ma calkowicie wylaczona obsluge AA, wiec w momencie wlaczonego sprzetowego AA gra zaczyna straszliwie zwalniac. Jedynym na to sposobem jest ustawienie sprzetowego AA na disabled. I gra powinna zaczac dzialac o wiele sprawniej niz SWG na tym samym sprzecie.

X.

PS. Co do niektorych zarzutow marka:
- mapa faktycznie, jest bardzo nieuzyteczna, nie ma nawet zadnego radaru ani mapy typo "overhead", a szkoda.
- system smierci jest ciekawy, szczegolnie, ze niekoniecznie mozesz zgubic dusze, mozesz np. zgubic sprzet, albo expa, wszystko zalezy od tego kim grasz i z kim walczysz. W wielu grasz przyjeto rozne systemy smierci, w EQ2 jest akurat taki. Mi sie podoba, zaczymasz cenic swoje zycie. Szczegolnie, ze gra na samym poczatku cie zmusza do grania grupowego, solowanie, szczegolnie na niskich levelach slabo sie sprawdza.
- zonowanie jest koszmarne, fakt. Za dlugie i za czeste.
- questy... i tu jest sam miod tej gry. EQ2 nie jest nastawione na lazenie i tluczenie wszystkiego jak leci w celu powerlevelingu, calosc jest oparta wlasnie na zadaniach. Nawet zeby zdobyc normalne skillowe specjalizacje, musisz robic zadania. Pozatym, jak juz wczesniej pisalem, gra jest tak skonstruowana, zeby grac grupowo, nie solo.

No i to jest beta. A dokladnie poczatek bety z duza iloscia graczy. I dopiero teraz wychodza na jaw te bledy, ktorych nie bylo widac w czasie testowania w pare osob. Duzo rzeczy nie dziala, duzo rzeczy zle dziala, ale sa na bierzaco poprawiane. Zreszta, mark, masz na quick barze taki ladny guzik "report a bug", dlaczego go nie uzywasz?

A to, ze zniknela drabina, Strangerrowi i mi dalo wczoraj duzo ubawu i mini personal eventa pod tytulem "wyjdz calo z kanalow" (dojscie do drugiej drabiny bylo zastawione duza iloscia aggrujacych mobow) ;)

Mi sie podoba. Z chwili na chwile coraz bardziej, biorac uwage na bugi i na to, ze to nadal beta. Oceniac sama gre bede nie wczesniej niz na 2 tygodnie przed koncem bety :)


_________________
Zasady postowania


Ostatnio edytowano 15 wrz 2004, 08:37 przez Xanth, łącznie edytowano 2 razy
***

Posty: 24059
Dołączył(a): 6.04.2003
Offline
PostNapisane: 15 wrz 2004, 08:31 
Cytuj  
Jaka masz grafę i jakie stery?

***
Avatar użytkownika

Posty: 10590
Dołączył(a): 26.02.2002
Offline
PostNapisane: 15 wrz 2004, 08:35 
Cytuj  
Radek 9500 Pro, catalysty 4.7. Jesli uzyles catalystow 4.9 to wywal precz Control Center i zainstaluj normalny radeonowy control panel. ATI z CC dalo niemozebnie dupy.

X.


_________________
Zasady postowania

***

Posty: 24059
Dołączył(a): 6.04.2003
Offline
PostNapisane: 15 wrz 2004, 08:43 
Cytuj  
Xant nie pisz mi o questach pls. Bo WoW też jest oparty na questach. Z tym, że te questy są prawdziwe, i czuć klimat. Bo jak przejrzę swój zasób questów do zrobienia to mam:
3x kill 5 rats in (ch.. wie gdzie bo nie ma tego na mapie i tam nie byłem)
1x kill 4 furries w tym porypanym dungeonie który wygląda jak kupa
1x kill 5 coś_tam w tym samym dungeonie

A odprawa questów wygląda tak: "heil you must kill 5 rats for me, good luck, you can find them in Ruins, go man!" - klimat aż wali pełną piersią.

Jak dla mnie to są misje z terminala wydawana przez "klimatycznych" NPC-ów.

*****
Avatar użytkownika

Posty: 2018
Dołączył(a): 16.11.2001
Offline
PostNapisane: 15 wrz 2004, 08:50 
Cytuj  
Rozwiazanie questow jest wg mnie duuuuuuuuuuuuzo slabsze niz w wowie. Mozna sie upierac ze w wowie bylo latwo - czyli widac kto daje quest, kto bedzie dawal, wszedzie byla masa questow takich ktore sie robilo z przyjemnoscia, ale chyba ta latwos wplywala na przyjemnosc grania, przynajmniejw moim odczuciu. Swiadomosc ze musze w eq2 odwiedzic trzy zony, pomiedzy ktorymi trzeba czekac minute (zonowanie zabiera strasznie duzo czasu :/) az sie kazda zona wgra, po czym w okreslonych miejscach jak juz sie zzonujesz gra sie tnie bez wzgledu na ustawienia, ta swiadomosc mnie chwilami zabija.

Co do ustawien grafy, da sie poeksperymentowac i ustawic tak zeby na 512 dzialalo znosnie, nawet z radiusem flory, ale granie w miescie mi przypomina swg (naprawde trzeba miec zaciecie zeby nie skopac kompa :P) no i te nieznosne memory leaki powodujace ze po 2-3 godzinach wypada go zrestartowac GRRRRRR. :>

juz.

PS. Porownujac wow do eq moge powiedziec tak: patrzac na grafike i przyjemnosc grania to wow daje 4/9 i to jest stabilne, natomiast w eq2 im lepsza grafa tym mniejsza przyjemnosc czli grafa na 4 to przyjemnosc na 6 :> (grafa na 6 przyjemnosc na 4 grafa na 9 przyjemnosc na 1 itd itd :P)

***
Avatar użytkownika

Posty: 10590
Dołączył(a): 26.02.2002
Offline
PostNapisane: 15 wrz 2004, 08:54 
Cytuj  
Ja was nie rozumiem. Widzicie ten obrazek: http://www.xanth.eu.org/screeny/eq2/EQ2_000037.jpg ? Widzicie jego rozdzielczosc? I sadzicie ze mi tnie? Otoz.. nie tnie. I wcale nie mam jakiegos PC potwora. A ustawienia mam na "high performance" bez zmieniania czegokolwiek wiecej.

X.

PS. Memory leakow tez nie doswiadczylem az tak bardzo. Jedynie przy wychodzeniu z gry (gra sie strasznie dlugo zamyka i rzezbi dyskiem).


_________________
Zasady postowania


Ostatnio edytowano 20 lis 2004, 01:40 przez Xanth, łącznie edytowano 1 raz
***

Posty: 24059
Dołączył(a): 6.04.2003
Offline
PostNapisane: 15 wrz 2004, 09:38 
Cytuj  
Kurcze mi się wydaje, że pomiędzy Radkiem 9500 a 9600PRO nie ma żadnej przepaści. I powinno mi chodzić identycznie jak Tobie Xanth.
SWG mi się w ogóle nie tnie - nawet w miastach odkąd mam 1GB mam 7fpsów minimum. Na 512MB obawiałem się czasami, ze nie wyjdę z kantyny bo nie mogłem w drzwi trafić.

Napisz Xanth co muszę dokładnie zainstalować. Catalysty 4.7 i Control Panel zamiast Control Center - skąd wziąć control Panel?

I jak zrobiłeś, że grę masz na całym ekranie a nie wąski pasek po środku?

***
Avatar użytkownika

Posty: 10590
Dołączył(a): 26.02.2002
Offline
PostNapisane: 15 wrz 2004, 09:44 
Cytuj  
No akurat 9500 pro stoi ciutek wyzej od 9600 pro, ale to malo wazne, roznice sa prawie niezauwazalne ;)
Sciagnij z www.ati.com TYLKO control panel, odinstaluj TYLKO control center. Sterownikow nie ruszaj :)

A co do obrazu, to wiesz, w opcjach grafiki masz taki suwak z podpisem "letterbox ;)

X.


_________________
Zasady postowania


Ostatnio edytowano 15 wrz 2004, 09:54 przez Xanth, łącznie edytowano 1 raz
***

Posty: 756
Dołączył(a): 9.10.2003
Offline
PostNapisane: 15 wrz 2004, 09:46 
Cytuj  
Xanth napisał(a):
Ja was nie rozumiem. Widzicie ten obrazek: http://www.xanth.eu.org/rozne/image/eq2/EQ2_000037.jpg ? Widzicie jego rozdzielczosc? I sadzicie ze mi tnie? Otoz.. nie tnie. I wcale nie mam jakiegos PC potwora. A ustawienia mam na "high performance" bez zmieniania czegokolwiek wiecej.

X.

PS. Memory leakow tez nie doswiadczylem az tak bardzo. Jedynie przy wychodzeniu z gry (gra sie strasznie dlugo zamyka i rzezbi dyskiem).


Potwora może i nie, ale napewno nie masz się czego wstydzić. :) Jak wygląda sama gra po opuszczeniu newbie island? Z tego co mówicie to można wykonywać questy podobne do tych z WoW'a czyli 'dostarcz przedmiot do ktoregos NPC' albo 'zabij X mobów'. Nagroda za zaliczenie takiego zadania jest OK? Opłaca się czy lepiej grindować zabijając mobki?

Dalej, po wyjściu z miasta klepie się mobki w kraince X, aż exp zwolni, przchodzi się do krainki Y and so on (EQ1 style), czy wygląda to jakoś inaczej (jakaś fabuła via questy)?

W EQ1 pierwsze lochy czy podziemia można było odwiedzać od mniej więcej 5 poziomu. Jak jest z tym w dwójce? Próbowaliście już gdzieś schodzić? :)

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 356 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group | Theme based on Zarron Media theme | Copyright © 2001-2012 MMORPG.pl Team
Redakcja MMORPG.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc komentarzy i odpowiedzi umieszczanych przez uzytkownikow.