Dlaczego lepiej, ja miałem bezlustra i chciałem wyjść z lustrzanek, byłem bardzo na tak, jednak wyszedłem ze względu na kiepskie i drogie obiektywy, nieporęczność zestawu z przyzwoitymi obiektywami, słabsze AF w kiepskich warunkach, słabsze użyteczne ISO, apetyt na prąd, przyzwyczajenie do wizjera optycznego, chęć używania dobrych optycznie 70-200 f/2.8 bez sprzedawania nerki, rynek zawalony używanymi tanimi obiektywami, dobra lustrzanka nie wymaga tez dbania jak te walkmany sony
Bezlutra mają sens jeśli używamy ciemnych kitów, zestaw dość mały i lekki wycieczkowo spacerowy, w góry może być fajny jak nam ciążą lustrzanki itp.
Sony 18-105 z f/4 na cropie nie jest rewelacją i dlatego sugerowałem sigme 17-50 f/2.8 w połączeniu z bardzo dobrym af w/w nikona mimo że to amatorski sprzęt jest świetnie pod każdym względem w porównaniu do sony.
Wydając 5k masz teraz semi pro D7200 + Sigma 17-50, a to już kosmiczna jakość pod względem celności i szybkości af w porównaniu do bezlusterek i nie pomogą tu youtubowe testy