no ja nie widze potencjalu - wudze wrecz krok w tyl. Dla mnie jako “normalnego” klienta anonimowosc nie jest jakims priorytetem. Ba w dzisiehszych czasach gdy kazda Karyna z Urzedu Skarbowego ma oelwn wglad w twoje wydatki i dochody to po prostu nie przejdzie i tyle. Cala reszta to krok w tyl - jest i drozej (przynajmniej jesli chodzi o krola kryptowalut btc, duzo wolniej (2-3h na autoryzacje platnosci) i mniej bezpiecznie (brak gwarancji, liczne wlamy). To nie przypadek ze mimo prawie dekady na rynku praktycznie nikt tym nie placi - po prostu sa znacznie praktyczniejsze sposoby.
Kazda inna kryptowaluta traci w cieniu btc.
Calosc rynku kryptowalut wyglada strasznie malo profesjonalnie - rozbita na dziesiatki gield, na tradycyjny pieniadz wymienialne sa jedynie bardzo nieliczne krypto (ponizej 1%). W druga strone wyglada to jeszcze gorzej - o ile w miare bezproblemowo kupisz btc za USD (kwestia pogooglowania) to juz przy sorzedazy zrobiono imho wszystko by zniechecic. Najpierw musisz dana kryptowalute wymienic na tych kilka wymienialnych za real cash, potem zamienic ja najczesciej na USD, potem sie okaze ze to jednak nie sa USD tylko tether USD. Kosmos..
Powtorze sie: Blockchain - jestem za, rewolucja, aktualne wykorzystanie blockchaina w postaci tego jak aktualnie wyglada rynek krypto - nie przemawia to do mnie. Gdyby to byla naprawde rewolucja to juz dawno przynajmniej w internetach kryptowaluty wyparlyby standardowe platnosci. Zauwaz, ze ludzie wciaz nawet wola wykonac drogi bankowy przelew miedzynarodowy niz skorzystac z mozlieosci ktore oferuja kryptowaluty.
btw. lubie pownikac i podrazyc - by sprowokowac do argumentow z drugiej strony, ktore z checia poczytam. Tez Peace