Geez a wy ciągle wleczecie to samo...
Czasami się zastanawiam jak za pare lat będą wyglądały mmorpgi... i ogarnia mnie obawa że nie będą caraz bardziej rozbudowane ale coraz prostrze, coraz bardziej zbliżone do gry akcji O.o
Heh poważnie, jeżeli by przyjąć za wykładnie rozwoju mmorpg'ów to co się dzieje na większości forów (tym też) to już niedługo to nie bedzie mmorpg tylko moag (masive online action game)
... Naprawde czytając niktóre wypowiedzi mam wrażenie że sporo (wiekszość?) ludzi grających w mmorpgi chciała by:
-wynik walki był decydowany losow niezależnie od skila gracza ani klasy jaką prowadzi (takie wrażenie odnosze kiedy czytam teksty typu że każda klasa powinna mieć przynajmniej 50% szansy na pokonanie jakiejś innej klasy...)
-żeby dostępne były tylko skille użyteczne przez 100% play time a wszystkie takie które przydają się tylko raz na jakiś czas poszły do śmieci (to taki detal że niektorzy mają z tego frajde jak zasatosują nietypową taktykę w jakiejś sytłacji... do piachu z nim lepiej nażekać non stop że taki a taki skill jest bezużyteczny blah blah blah)
-Wzasadzie to żeby przy tworzeniu postaci zawsze towarzyszył nam taki miły przyciśk "max out" który wybierze najlepszy zestaw skilli/cech przy lvl up, a playerów którzy go nie używają to powinno się banować bo są idiotami/noobami (a to że niby nie zależy im na najmocniejszej postaci bo to rzekomo rpg jest? że co? do piachu z nimi... )
-Albo jeszcze lepiej: gracz powinien tylko wybierać na jaką częśc rozgrywki ma teraz ochotę (questing / pvp / raid itp) a gra sama wygeneruje mu "uber" chara do danego celu. To nic że rozwijając mozolnie postać zrzywamy się z nią jak w PnP rpgu lub czytając dobrą książkę.. to dla frajerów...
Ach... a do tego to odnosze wrażenie że większość graczy ma developerów za idiotów którzy sami nie widzą rzeczy oczywistych i niepotrafią znaleźć rozwiązań na dane problemy...
Sorry za mały offtopic ale szlag mnie trafia jak widze milionową dyskusję na temat która klasa jest bardziej "uber" która totalnie do dupy.. I te wieczne narzekania że ktoś nie ma szans a ktoś inny to jest nie do pokonania...
blah może lepiej skończę zanim zaczne miechem rzucać ^^:
Pozdrawiam