Przyznam racje Ghato i staje murem za Nelderim. Ale nie za graczami (bo ci są różni jak wszędzie), a za ciężką pracą GMów. Świat przedstawia się ciekawie, samo przeczytanie historii świata zabiera dość czasu (a wcale wolno nie czytam
![:P](./images/smilies/icon_razz.gif)
). Cenie klimat ponad wszystko. Więc jak część z takiego grona liczę, że znajdziemy miejsce, gdzie nie kox, a klimat będzie ceniony bardziej. To jest już wręcz wiara (wielki exodus do krainy szczęścia role playera
![;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
). Gadka, że sztywne reguły klimatu niszczą grywalność mnie nie przekonuje. Bo dla większości ta "grywalność" ogranicza się do zabijania co popadnie bez słowa i bez wyczucia (zło zawsze było w krainach fantasy, ale czy to powód do bezmyślności rodem dresiarzy z ulic?). Im twardsze reguły tym lepiej, gracz wie co odpowiada danej postaci, a co nie (od demokracji w d***** się poprzewracało idąc do anarchii
). Niestety nowy shard przyciąga też stado lolów jak zawsze myślących, że to zaawansowane diablo
. Jak to ujął ktoś "jeśli grać będą takie osoby jak przebywają na ircu to w pierwszym tygodniu poleci 80% shardu".
![:)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Nie dajcie ponieść się uprzedzeniom, bo nie wszyscy muszą być koniecznie tacy, jak rzutują tacy "śmieszni". Mimo że w regulaminie pisze o średnim liberaliźmie, mam cichą nadzieję, że to będzie i tak twardy konserwatyzm.
Wszystko zależy też od graczy czy dadzą zlolić shard, sami muszą też dawać przykład klimy i na ile to możliwe tempić tą zgnilizne co powoduje, że shard traci na swojej wyjątkowości. A tym samym wszystkim co zależy na takim shardzie będą czerpać przyjemność z bycia kimś w takiej wspólnocie.
A nie postrzegani jako bezmózgie PKery, lol paladyni, upierdliwi na maxa złodzieje. Bo przez takie przykłady wiele shardów traci graczy i takie przykłady są wciąż żywe.
No i się rozpisałem. Oby w dość jasny sposób.
I tak wielu tego nie przeczyta, a mimo to będzie krytykować.