Tak Coval masz w zupelnosci racje, UO mialo to cos o czym kiedys mowilem/pisalem a czego nie jest w stanie powtorzyc zadna inna gra MMO.
Levele nie maily wielkiego znaczenia - przynajmniej nie w takiej formie jak w nowych grach MMO.
W UO byl czas na banalne przesiadywanie u kogos w zmku, czy domku, banalne godzinne rozmowy o niczym, masowe spotkania przy roznych okazjach (sam pamietam jak raz zrobilismy sobie wigilie w UO), i moglbym tak dlugo wymieniac...
Nowe gry MMO sa w swoich sytemach minimalne, ograniczaja sie to podstaw czyli level / itemy i to jest glowny cel gracza w tych grach... dawno juz apomniano o tym, ze gry MMO to na pierwszym miejscu community - ale by bylo dobre trzeba dac mu szanse sie rozwijac...
Zreszta... moze to moje odczucie zwiazane z tym, ze za dlugo lat juz gram, "wychowlem" sie na RPG, zaczynalem zabawe z MMOGami na starcie UO, tam poznalem slowo massively w jego pelnym znaczeniu...
To na pewno daje inny obraz tego czego szukam w grach MMO.
Moze, to mlodsze community fanow MMO ma gdzies przyjaznie a wspolne spedzanie czasu w swiecie gry nazywaja "marnotrawieniem czasu", jak wielu mowi "nie bede placil za chat" - a ja wlasnie za to placilem mase lat... za to, ze moglem spedzac czas z ciekawymi ludzmi, poznawac nowych i znimi tworzyc moje przygody w grach MMO.
W nowych grach MMO za wiele tworzyc sie nie da, sa tak zrobione aby maksymalnie wypelnic Twoj czas na poscig za levelem i itemami...
zreszta tak na prawde malo co to wszsytko jest warte i nie robi nie nikim wrazenia juz chyba...
Jak pamietam w UO - kiedy ktos ze znajomych kupil pierwszy Keep! o matko to bylo cos... a teraz? heh te itemy i tak nic nie zmieniaja bo jest ich za duzo i za latwo jest je zdobyc... nie wymaga juz to zadnej ciezkiej "pracy" od gracza... posiedzi ze 3 dni hardcorowo i nie musi sie martwic o itemy czy kase w grze... ostatecznie moze sobie kupic wszsytko ne Ebay...
No ale nie ma co wspominac starych dobrych czasow bo onie nie wroca jak to sie mawia...
Pozdrawiam...
PS. Coval gdzie grasz w takim razie - bo zrozumielem ze nie na serverach PvP? (chodzi o WoW oczywiscie)
Moze, heh znowu potoczymy boje? ;P tyle to juz lat minelo