Nie posiedlismy całej wiedzy o FF w chwili zalogowania sie pierwszy raz do gry, nauczylismy sie ta wiedze znajdowac i dzielic sie nia. Jesli my moglismy sie nauczyc grac to wy tez potraficie, jesli my moglismy cos zrobic to wy tez mozecie .. czasem wy mozecie zrobic cos co nam sie nie udalo ^^
swordsman napisał(a):
Co za tym idzie:
nalezy tak dobierac profesje by najlepiej siebie wspieraly czyli np:
-nie mieszac wojownikow z magami -> wojom potrzeba jak najwiecej HP a magom MP
-wybrac subjob z ktorego bedziesz mogl skorzytac jak najwiecej np -> specjalne zdolnosci ninja wykorzystujace 2 bronie nie przydadza sie walczacym 2h-polearm'ami dragonom.... dark knight nadal nie bedzie mogl uzywac 2h katan majac sub samuraja(ktorego najwieksza sila sa wlasnie umiejetnosci z katana)
-starac sie nie wybierac jako sub profesji ktorej podstawowa sila jest ich umiejestosc absolutna np-> wyvern dragona
-dobrym subem napenwo nie jest beastmaser -> bedac na 20lv raczej nieprzydatne jest charm'owanie mobkow z 10lv...
kombinacji jest tak duzo ze rozpracowanie ich wszystkich jest.... zmudne delikatnie mowiac
poza tym bawcie sie kombinacjami a tudziez wpadniecie nawet przypadkowo na cos co dziala ze soba swietnie (z pozoru wydajac sie bezsensu
)
hmm gadam jak jakis vet lol
ale chyba te kilka zdan rzucilo troche swiatla na to jaka piekna gra jest FF
grrrr czemu nie mam jeszcze FF
swordsman napisał(a):
Udalo mi sie gdzies doczytac:
1)subklasa nie ma zadnego wplywu na to co mozesz nosic -> bron/zbroje itp zaleza wylacznie od mainjob
2)subjob daje twojej głownej profesji dodatkowo(ograniczone max 1/2lv mainjob'a):
-statsy
-HP i MP
-czary
-umiejetnosci (skills)
-zdolnosci pasywne (passive abilities)
-zdolnosci aktywne (active abilities)(z wyłaczeniem zdolnosci absolutnej -> tej dostepnej co 2h)
**nie testowalem tylko wyczytalem wiec niekoneicznie musi byc zgodne w 100% z prawda
Huckster napisał(a):
Czołem,
Dzisiaj rano kupiłem sobie bumerang
(skill: Throwing) jako ranged weapon - pierwsze doświadczenia są całkiem niezłe - można przejsc do trybu walki i naciskac CTRL-D dopóki MOB nie podejdzie do mnie.
Po drugie - jest to bardzo dobry sposób na pullowanie MOBów - nie trzeba robic Provoke, a działa naprawde z niezłej odległości
Po trzecie - nie zabiera ammo
A wy - zamierzacie używać jakichś ranged?
<font size=-1>[ Ta wiadomość została zmieniona przez: Huckster dnia 2003-12-05 12:30 ]</font>
Scorpio napisał(a):
Cytuj:
2003-12-05 19:08, swordsman napisał:
kurce albo jestem slepy albo tepy
moze ktos mi zapodac link do miejsca gdzie jest wyszczegolnione jaka jest klasa bronii dla poszczegolnych profesji... chodzi mi o te A B C....
<font size=-1>[ Ta wiadomość została zmieniona przez: swordsman dnia 2003-12-05 19:09 ]</font>
http://www.all-final.com/ff11/skill_chart.htmBrutallus napisał(a):
Dzięki, przy okazji - wyniki wczorajszego doświadczenia Dia-kontra-Poison:
Zaaplikowałem oba spelle na kraby, które były dla mnie easy - oddzielnie: najpierw Dia na jednego potem Poison na drugiego.
Oba traciły HP mniej więcej w podobnym tempie, ale ten z Dia zdecydowanie dłużej - około minuty jeśli dobrze pamiętam. Poison działał jakieś 20-30 sekund.
Czyli miałeś rację: Dia górą ! ...no i poza DOT, to jeszcze obniża defence
ksawery napisał(a):
Wreszcie pojawil sie faq dotyczacy makrosow, polecam:
http://www.gamefaqs.com/computer/doswin/game/16968.htmlPS. Browar, moze do waznych linkow?
Z drugiej strony... z tego co pamietam to Gamefaqi nie pozwalaja na direct linki do faqow...
<font size=-1>[ Ta wiadomość została zmieniona przez: ksawery dnia 2003-12-08 12:13 ]</font>
swordsman napisał(a):
a ja dzis upolowalem garude
niestety frapsa zapomnialem akurat zalaczyc i screen cienki
<font size=-1>[ Ta wiadomość została zmieniona przez: swordsman dnia 2003-12-15 22:06 ]</font>
Scorpio napisał(a):
Czasem tak jest. Jedna kobitka/facio w Qufim siedzial na 22 lvl 3 dni co podbil/a troche expa to zgon ..... ja sam tez mam czasem problemy wiec nie nerwowo ... jak nic mi nie idzie to ide robic cos innego. Framuje kase, kopie ore, lowie ryby, robie questy itd ... lvl to nie wszystko.
Jak cie wqrwia ze nie masz party idz do Sand'Ori porob questy, zabij paru orkow dla kasy >> zrob quest na Drain (~30 k) albo idz do Windtrust lowic ryby cokolwiek poza siedzeniem w jednym miejscu i wqrwianiem sie na debili.
Czasem bierze sie to co daja ale czasem trzeba powiedziec STOP i poszukac innego zespolu. Ja generalnie lubie miec THF w party to poza BLM, Samurajem i Rangerem najbardziej przydatna klasa jako DMG dealer. Wiecej gili lub wiecej towaru lub to i to. Pozatym zawsze mozna sobie zrobic mniejszy team i kasowac mobki even lub tough z predkoscia karabinu maszynowego (2-3 osoby) Ja wiem ze to nie 250 exp za mobka ale i 60 latwiej w teamie zdobyc niz samemu i szybciej.
Zreszta Valcrum to ciezki teren do robienia expa nie wie czemu wszyscy sie tam pachaja skoro identyczne warunki oferuje np DW
)
swordsman napisał(a):
wczoraj na dunach bylem jakies 5-6h...
zaczynalem na 17lv
po jakiejsc godzinie znalalzem party, deach , lv down, zbroja spadla bo od 17lv... party sie rozpadlo.... dobrze ze miecz mi stary zostal i wyskillowane evade to sobei na KH dobilem spowrotem do 17 i zalozylem zbroje
po jakiejs kolejnej godzinie kolejne party i po 10 mobach sie rozpada konczac sie oczywiscie moim deathem od trucizny...
postanowilem sam sprobowac party zrobic i po 30min nadal brakowlo healera...
potem byl trzeci team... zabilismy znowu z 15 mobkow konczac zabawe zgonem...
pod koniec zabawy bylem na 17lv z ~1k expa... 5-6h i 1k expa !!!
3 druzyny wszystkei 3 badziewne i tylko sie nadenerwowalem... wi miedzyczasi etrafil sie jeszcze team co mnie po 3min zdisbanowal bo trafil im sie kolejny mag...
nie wiem moze ja naprawde teamu szukac nie umiem... moze dlatego ze na ogol 3/4 szukajacych to thf lub war...
coz solujac thf/war na wiecej niz decent zucac sie to samobojstwo (chyba ze ws zrobi spustoszenie)...
po takim dniu mialem dosc wszystkeigo co z ff zwiazane ale dzis pocieszyl mnie "ciut" rano jakis w miare sensowny team i nabilem ten 18lv..
agrrr mam nadzieje ze to byl wypadek rpzy pracy bo takeigo znecanai sie nademna dlugo nie wytrzymam
Scorpio napisał(a):
Wiem juz zee to quest w Jeuno, wiem ze wymaga Fame lacznie 70+, wiem ze polega to na zdobyciu 4 key itemow z terrasure chest otwieranych o odpowiedniej godzinie i w odpowiednim dniu tylko pozostaje pytanie - JAK wygladaja te itemy, czy sa warte walesania sie po dungeonkach z mobami lvl 40+ i czy ktos ma jekies dodatkowe informacje w tym temacie np lvl itemow i jakies dane co do ich praktycznego znaczenia
Scorpio napisał(a):
W zwiazku z zaczynajacym sie jutro weekendem propnuje sie zebrac do kupy w bastok i zrobic w zaleznosci od potrzeb :
1 ) Misje 3-1 - 20 copper Quadow w Beadeaux na cale party
2 ) Expeditionary Force - jak juz bylo mowione na linkshellu lvl 20 + lub lvl 25 + rank 3 - dostajemy warp na pole bitwy i chyba warp back oraz jakis item oznaczajacy nas jako wojsko Bastok ktory po akcji mozemy zachowac ( i sprzedac jesli nie jest ex )
3 ) dla pozostalych ktorzy potrzebuja pomocy przy zdobyciu kluczy z dungeonow w
Palbrough
Ghesheba
Giddeus
aby uzyskac przepustke do lvl w Khazam
4 ) oraz jesli sie uda misje 3-2 z blind moby w tym ssstrasznym dungeonie w KH oraz przygotowac sie mentalnie na misje 3-3 gdzie potrzeba zgranego zespolu lvl 30 + lub pomocy lvl 40+
To tyle. Chcialem jeszcze powiedziec ze CP dostajemy za exp i za lvl up jesli mamy signet ORAZ ze dostajemy duuuuzoo wiecej CP za granie w grupie tej samej nacji a podejrzewam ze CP przyda sie kazdemu na lvl 30 ze wzgledu na doskonalej jakosci armorki dostepne za CP i bron dla THF a kosztujace po 20 k na AH Wiec zbierzmy sie do kupy i pograjmy razem - roznice w lvl nie sa az tak sssstraszne zeby nie dalo sie zmontowac party 6 osob