http://forums.worldofwarcraft.com/threa ... 682603&P=1
Musze powiedzieć, że poziom większość postów wyjątkowo wysoki jak na US forums i czyta się naprawdę ciekawie. Niektóre informacje na temat devsów wow’a są całkiem... interesujące.
Wracając do tematu, ciekawi mnie, jakie jest wasze zdanie w tej materii.
Osobiście zgadzam się całkowicie, że WoW bardzo się zmienił, od kiedy zacząłem grać. Cały content post lvl60 dodany po release jest oparty na jednym wielkim grind feście, już nawet nie starają się dorabiać do tego jakiejś interesującej otoczki.
Brakuje mi strasznie, ciekawych questów, wymagających instancji dla 5man (gdzie "wymagający" nie oznacza powtarzana x100 by zdobyć jakiś kawałek setu) i world pvp.
Ogólnie zastanawiam się, co odróżnia WoW od np takiego L2. Wiadomo, mało, które mmo może istnieć bez grindu, ale kiedyś WoW oferował do tego bogaty, ogromny, pełen ciekawych, questów świat. Tylko, co z tego jak w tej chwili jest on bez znaczenia? Praktycznie cały nowy content ma nacisk na instancje, raid instancje. Devsi Blizzarda w ogóle nie wykorzystują potencjału, jaki mają w tym świecie, który już został stworzony. Kiedy ostatnio robiliście coś dla samego funu z kilkoma przyjaciółmi w Azeroth?. Np jakiś interesujący, długo quest chain, który nie miał bardzo dobrych nagród ale jest trudny i jednocześnie dający mase funu + sporą dawke interesującego lore.
Dla mnie to już nie jest World of _Warcraft_, raczej World of expixxcarft. Warcrafta tu już wiele nie ma, jedyne nowe odwołania do fabuły są w bossach w raid dungeonach. Gracze mają zerowy wpływ chociażby na najmniejszy element wow lore.
Do tego devsi już nawet nie silą się na dodawanie otoczki fabularnej do nowego contentu.
Pamiętam jak wychodził Dire Maul to w prieview miał bardzo fajną fabułę opisującą co jak dlaczego itd itp.
A teraz? Zamiast jakiegoś ciekawego quest chaina do, AQ który każdy miał by okazje zrobić, poznać dokładnie historie tej lokacji itp. itd. Zrobili "War efort" + Chain dla gildii robiących BWL...
i mean WTF...
Ogólnie kicha... Na szczęście na horyzoncie jest sporo niezłych gier SP które mają szanse utrzymać moje uzależnienie od mmo w ryzach do póki nie wyjdzie coś konkurencyjnego dla WoW'a