Zychoo napisał(a):
Czolem
Doradzcie mi co lepiej wybrac.
Plyte glowna Asusa na chipsecie nForce 4x z SLI i 2x GF 6600 (LE) ze slabszym prockiem (Sempron 2800), czy
Plyte na tym samym chipsecie, bez SLI za to z GF 6600 GT i Sempron64 2800.
Za pierwsza bym musial zaplacic jakies 1300 zlotych, za druga opcje jakies 1100. Co lepiej wsadzic w blachy? Chodzi glownie o gry mmo. Troche CAD/CAM/CAE, ale do moich zastosowan to co teraz mam wystarcza, wiec nie to mnie martwi.
Z tego co wiem, to socket 754 nie obsluguje sli, chipset nf4-4x jest to wersja chipsetu nf3 tylko z obsluga pci-x.
Jesli chcesz sli to dopiero na platformie socket 939 i na plycie np. dfi ultra-d sli.
Co do gf 6600 le to jest to 4 potokowa karta ze slabymi pamieciami, wiec nie ma nawet sensu brania jej pod uwage. Gf 6600gt tez powoli traci termin waznosci, w rozsadnej cenie polecam cos ze stajni ati np. x1600pro/xt, posiada 12 potokow vs. 8 potokow z gf6600gt (cena podobna).
Co do sempronow to nie bierz wersji bez '64' , bo nie posiada on jak wiadomo obslugi 64 bit. oprogramowania, nie posiada instrukcji sse3, jest wykonany z starszej technologii 0,13 microna vs. 0,09 microna sempron 64, oraz slabiej sie podkreca. ;]