Cytuj:
Niezdana matura-> brak perspektyw->wyjazd z kraju-> przyczynianie sie do wzrostu PKB innego kraju ( zamożności) --> pobyt na stale --> w Polsce nie ma kto robić na emerytury. Oprócz tego trzeba zauważyć, że koszt wykształcenia do 18 roku życia 1 osoby liczony jest w dziesiątkach tysiecy złotych. Każdą strate takiej osoby pokrywamy my podatnicy a zachód znowu na tym zyskuje. W sumie dla zachodnich sąsiadów najlepszy jest schemat : kształci sie u nas, pracuje tam, gdy juz nie moze pracowac wraca do kraju i pobiera emeryture, żyje dlugo i szczesliwie.
kekeke ^^ . powiedzial bym ze wysnules za daleko idace wnioski, po pierwsze nie kazdy pojechal by tam na stale , raczej zarobic tam , przyjechac i wydac , po drugie co z tego ze wydane jest xx tys zl na wyksztalcenie jak efekty sa mierne :< , mam wrazenie ze ci ludzie tak olewaja nauke bo jest za free wlasnie , jak by sie placilo to szybko ludzie zaczeli by doceniac co to jest dobre wyksztalcenie .
po drugie jesli ktos by pracowal tam cale zycie to zapewniam cie ze emeryture nie dostawa by z ZUS'u hehe a jeszcze pewniejsze jest to ze by tu nie wrocil po calym zyciu tam : )
Cytuj:
Nie sadze zeby wyjazd za granice do roboty w wieku 18 lat byl lekarstwem na niezdana mature, w tym wieku to sie jeszcze u nas u matki za piecem siedzi.
No nie przesadzal bym , ja zdalem maturke rok temu mialem 18 , dostalem sie bez problemu na PWr , wiekszosc moich znajomych tez po skonczeniu 18 kreci sie juz za swoim a nie siedzi na dupie do 25-28 roku zycia z rodzicami ...
Cytuj:
W innych krajach w tym wieku ludzie juz maja rozwnieta kulture pracy i jakies zarobki, u nas niestety nie ma gdzie i jak pracowac, a jak juz to za taka psia kase ze ledwo na piwo w piatkowy wieczor starcza
to akurat fakt . w polsce o robote w mlodym wieku bardzo ciezko, teraz po roku dziennych( z powodowu braku $ ) bede musial isc na zaoczne i mysle ze bedzie bardzo przejebane ;/ :<
Cytuj:
A u nas? heh ...przyklad pierwszy z brzegu , mamy informatykow ktorzy bija swiatowe rekordy i wygrywaja prestizowe nagrody, i co z tego?
ochlon , ilu masz tych zajebistych informatykow ? moze w 4 uczelniach technicznych poziom jest dobry .. reszta to sorki ale moze w htmlu klepac a nie za programowanie sie brac : )(rozwala mnie jak co wejde do sklepu komputerowego to wita mnie mgr informatyki
) ... fakt mamy najlepszych ale oni to wszystko zawdzieczaja samym sobie a nie polsce ...