Tak sie sklada ze zyje i pracuje w dublinie juz 1,5 roku
Cytuj:
Tak sie sklada, ze bylem w tym roku w Irlandii 3 tygodnie (troche w Dublinie, reszte czasu na zachodzie wyspy). Ja nie wiem co ty jesz.
150 euro to dwa wyjscia do restauracji z zona mnie kosztowaly. W Polsce na podobne restauracje kosztuja mnie o 1/3 mniej..
No tak w Polsce kosztuje cie to o 1/3 mniej a zarabiasz 4 razy mniej...no comment
Poza tym wyraznie rozgraniczylem jedzenie oraz imprezy. I rozumiem ze twoja zona nie pracuje? Bo ja podawalem koszty dla jednej osoby.
Co jeszcze: 150-200 E to sa moje wydatki na jedzenie a nie dodatkowe przyjemnosci. Jezeli chcesz to moge ci wylistowac co ile kosztuje bo moze mnie po prostu nie zlapales.
Cytuj:
Moja szwagierka wynajmuje z rodzina sredniego standardu mieszkanie za ok. 1200 euro. U nas wydalaby na to z 400 euro. Juz nie mowie o posiadaniu swojego mieszkania czy domku, bo 1 milion euro za kawalek ziemi to wcale nie jest w Irlandii jakas kosmiczna cena..
O tym wlasnie mowie jezu...ona placi 1200E w Polsce zaplacila by 1600zl
Swoja droga ja wynajmuje mieszkanie ze swoja narzeczona niedaleko centrum w cichej dzielnicy i placimy 1000E
W polsce musialbym zaplacic ok 1000zl za podobny standard
Jak chodzi o kawal ziemi czy wlasny dom to tu niestety jest chyba nawet gorzej niz w Polsce to fakt, ale chyba nie dlugo juz.
Niestety w Polsce tez juz drozeje wszystko...mysle ze za 10 lat dogonimy czesciowo europe jak chodzi o ceny...gorzej ze watpie czy dogonia ja pensje i o to wlasnie chodzi.
Cytuj:
Opiekunka do dziecka za 6 godzin zyczy sobie 25 euro. U nas niemalze tyle za tydzien zaplaci.
No tego niezbyt rozumiem...6h za 25 E to chyba Ci obtanila czy jak??
Normalna stawka to jest min 60 dziennie (8 h)
Poza tym chcesz mi powiedziec ze opiekunka do dziecka w Polsce pracuje za 20zl dziennie???
Cytuj:
Internet na zachodzie wyspy jest do dupy, a kosztuje o wiele wiecej niz dobre lacze w Polsce.
Nie wiem jak na zachodzie ale ja mam 3Mbit Eircomu za 80 E razem z oplata za linie telefoniczna. Pingi sliczne, zero problemu.
Nie wiem jak to wyglada teraz w polce ale za 80zl to niewiele chyba mozna dostac...
Cytuj:
Samochody tez sa drozsze i podstawowe oplaty za nie tez oczywiscie. Wiadomo, ze Litwini czy Polacy jezdza na swoich polskich, litewskich rejestracjach, ale to jest srednio legalne.
To oczywiscie prawda, ubezpieczenia sa relatywnie 2 razy drozsze niz w Polsce. Octavia jak masz 3 lata bezwypadkowej i pelne prawko bedzie cie kosztowac kolo 1700 - 2000E rocznie.
Ceny samochodow oczywiscie wyzsze ale juz uzywki 5+ lat sa porownywalne lub nieduzo drozsze(oczywiscie zalezy ktore marki)
Jednak jak spojrzysz na ceny paliw:
Irlandia : 1,1E za litr, Polska 4,2zl za litr...
Irladnia zarobki min: ok 1200E Polska ok 650zl...
Komentarz chyba zbedny
Cytuj:
Takich porownan moznaby znalezc wiecej.
Jest ich nawet mnostwo.
Teraz zsumuj koszty jakie ponosisz i dochody i zobacz ile ci zostanie . Pozniej popatrz ile zarabiajac ta sama ilosc zlotowek(nie rownowartosc) wydalbys w Polsce a ile by ci zostalo.
Cytuj:
Pewnie, ze jak ktos jest mlody i ma w Polsce do wyboru prace za 1200 zl to takie warunki moga wydac sie boskie, ale kiedys kazdy mlody dorosleje i zaczyna chciec zyc jak kazdy inny dorosly czlowiek w kraju gdzie mieszka: miec wlasne mieszkanie, samochod, chodzic do restauracji, jezdzic na wakacje 1-2 razy w roku itp Minimalna pensja w Irlandii daje tak samo gowniane szanse na to jak w Polsce.
Problemem jest tylko to ze to co podales to nie jest kazdy dorosly czlowiek w kraju zwanym Polska...to moze 15% spoleczenstwa. I to jest bol. Wlasne mieszkanie, wakacje 1-2 razy w roku, lwasny samochod, restauracje?? To ile taki "kazdy inny dorosly czlowiek w kraju" musi zarabiac??
Cytuj:
Jak ktos ma normalna prace to i w Polsce sobie dobrze zyje i w Irlandii, tylko IMO Polakowi mimo wszystko latwiej o porzadna prace w kraju.
No widzisz, jak ktos ma normalna prace to zarabia kolo 2000 na reke, z czego min 700zl to kredyt na mieszkanie wlasne 2 pokojowe(30 lat), 300 oplaty, 300 jedzenie. Damochod o ile dostal od kogos kosztuje go nastepne 200-400zl...GL and HF
Ja aktualnie bylem w stanie wziac na kredyt mieszkanie w Polsce i mysle ze splace je za 3-4 lata w calosci.To samo moja narzeczona.
Na samochod jestem w stanie odlozyc w 5 miesiecy...
To wszystko z moich 1800E i z jej 1300.
A teraz pokaz mi pare ktora jest w stanie zrobic to samo w Polsce majac 1800zl i 1300zl.
I tylko dlatego zamiast zapierdalac w kraju warto zapierdalac za granica...
Edit: zarobki oczywiscie brutto