DDO sprawdza sie jedynie jako elektroniczna wersja sesji rpg ze znajomymi. Plusem jest że nie musisz uzywac wyobraźni i wychodzić z domu, bo się umawiacie wszyscy na odpowiedni termin i odpalacie kompy. Minusem jest tutaj abonament. Gra nie oferuje praktycznie nic oprócz misji i questów, które są jednak bardzo dopracowane i klimatyczne. Nie ma jednak craftu, housingu, czy jakoś konkretnie rozwiniętego handlu pomiędzy graczami, czyli tych rzeczy które obecnie w szanującym się mmogu są standardem. Grafika jest śliczna i naprawdę można się zakochać w swojej postaci
Podobało mi się też, że gra wymusza grę w grupie i to najlepiej nei przypadkowej tylko zgranej z odpowiednio dobranymi do siebie profesjami, bo wysztkie są potrzebne, zarówno złodziej, palladyn, ranger czy kleryk itd. Niewątpliwą zaletą jest też system rozwoju postaci DD. Jednak tak jak mówię, gra nie jest warta tego abonamentu jaki trzeba za nią płacić...
EvE jest grą świetną pod każdym względem. Ma świetny content, super rozwiązane PvP, a podejscie devsów jest wzorowe. Niski jest też koszt gry, bo abonamet jest stosunkowo mały, grę ściągasz z free z sieci, a dodatki do gry publikowane są za darmo. Ja grałem i grało mi się bardzo dobrze, ale po pewnym czasie, główne zalety EvE stały się dla mnie wadami. Mianowicie rozwój postaci, który nie bazuje na experience tylko na czasie (nawet nie trzeba być w grze żeby postać się rozwijała - ustawiasz skilla do nauki i jedziesz na wczasy), dla kogoś kto ma mało czasu jest to rozwiązanie idealne, jednak ja po pewnym czasie kompletnie nie miałem mobilizacji do gry. Drugi minus tojako tako brak postaci w grze, jest tylko obrazek a na ekranie masz statek jakim sie aktualnei poruszasz. Trzeci minus to przerażające odległości w grze - czasem do jakiejś lokacji lecisz 6-7h (choć to zależne jest od statku). Jestem jednak pewnie, że jeśli będę chciał pogrywać w jakiegoś mmoga a będzie mi brakowało czasu, to wórcę do tego tytułu.
SWG to cień dawnej gry niestety
Ale nie zaczynajmy już tego tematu... Ja już zresztą pozbyłem się mojego konta...
WoW jest dobry aż do engame, w którym za dużo do roboty nie ma. Minusem jest zbyt wielka popularność gry, co spowodowało, że pogrywa w to straszna wiocha, ale z odpowiednimi ludźmi można się dobrze bawić bardzo długo w ten tytuł. Mi akurat WoW nie podszedł, ale nie mam o nim złego zdania.
StarGateWorlds - jak wyjdzie to wyjdzie z kilka lat
Z gier które aktualnie bym polecił od siebie to EQ2 i FFXI, choć ponoć ciekawe jest też FaceOfMankind..... a z gier które wyjdą w przyszłości to StarTrekOnline, AgeOfConan i ewentualnie Vanquard oraz PiratesOfTheBurningSea.