Karol66 napisał(a):
Co do zasad moderacji - wydaje mi sie ze absolutna PODSTAWA jest pilnowanie tego, zeby dyskusja nie sprowadzala sie do pisania tekstow w stylu "grupi jestes", "nie, to ty jestes glupszy", "a nie bo ty" etc.
Jesli komus przeszkadza to, ze moderator usuwa tego typu posty to sorka ale powinien poszukac grabkow i wrocic do swojej piaskownicy.
MMORGP.pl zawsze prezentowal pewien "poziom" - moze to byl poziom niski ale byl
Niestety, od czasow gdy 12latkowie zaczeli grac w mmo ten poziom sie nieustannie obniza ale to nie znaczy, ze mamy sie z tym pogodzic i to zaakceptowac.
A jesli chodzi o system banow to tez zasada jest prosta.
Jesli moderator Cie o cos PROSI to nalezy sie do tego zastosowac.
Jesli sie z jego poleceniem nie zgadzasz - udajesz sie na skarge do sysadmina albo piszesz do moderatora na priv podajac swoje racje.
Czepianie sie moderatora o to, ze wykonuje swoja robote (dla tych ktorzy najwidoczniej nie wiedza na czym ona polega
http://pl.wikipedia.org/wiki/Moderator_%28internet%29) jest dosc powszechne bo nikt nie lubi jak ktos mu przerywa.
Moderatorów również obowiązuje regulamin (bo jeśli nie obowiązuje to jest wieś, a nie forum). Nie powinno być sytuacji, w których userzy zostają zbanowani dla widzi mi się moderatora, bezpodstawnie i niezgodnie z regulaminem.
Są konkretne zasady, za złamanie których dostaje się bana. Są konkretne typy banów, które zależą od tego, która część regulaminu i w jakim stopniu została złamana.
Nigdzie nie doszukałem się również, że pisanie lekko offtopowych postów karalne jest banem (przypadek Nephilima i mu podobne), tym bardziej, że żadnego ostrzeżenia moderatora nie było (bo nie miało za co być).
Sprawa samej moderacji wygląda w tym przypadku również dziwnie - jak już wcześniej wspomniałem - zostaje blokowany lub na stałe usuwany każdy bardziej "żyjący", cieszący się powodzeniem temat oraz zdecydowana większość postów, które tylko trochę z niego zbaczają.
Rozumiem usuwanie czysto flamerskich, nic nie wnoszących do tematu (żadnego) postów, ale pojąć nie mogę blokowania ludziom możliwości jakiejkolwiek swobodniejszej rozmowy tylko dlatego, że ktoś napisał w temacie o charakterze PVP wzmiankę o PVE (lub w ogólnym temacie jednej gry porównał ją do innej - całkiem normalne i na miejscu imo).
Po ilości aktywnie udzielających się osób w przez ciebie moderowanym dziale L2 można stwierdzić, że twój sposób banowania i usuwania oraz blokowania całych tematów raczej się nie sprawdził (tak, tak, przez specyficzną "atmosferę" która w dziale L2 panuje znaczna część polskich graczy tego MMO w ogóle tam nie zagląda).
Mógłbyś przynajmniej nie powtarzać tego tutaj.