Z ww. szanuję ino Rzepę.
Wybiórcza - zbyt zaangażowana w politykę AKTYWNIE. IMO dziennikarz powinien być neutralny wobec frakcji i poglądów. Wówczas możemy mówić o obiektywiźmie.
"Nasz dziennik" to natomiast przykład tego jak amatorzy bawią się w dziennikarzy. Ten sam poziom co Fakt czy też Super Express.
Mówię to jako człowiek z wykształceniem dziennikarskim (wyszło tak z przypadku - nie wyższe, ale jakieś tam jest
). Dziennikarz nie ma moralnego prawa wydawać opinii o polityce. Ma prawo do przedstawiania racji, neutralnych relacji.
Wybiórcza złamała te podstawowe zasady wypowiadając chociażby otwartą wojnę samoobronie i lepierowi (sam ich nie lubię, ale nie śmiałbym na pierwszych stronach pisać, że wypowiadam mu wojnę i jest to mój wróg).
To był taki punkt kluczowy, w którym W przestała być jakimkolwiek źródłem informacji. Potrzeba będzie wielu lat zupełnie innej polityki prowadzenia gazety, by ta na powrót stała się w oczach ludzi neutralną. Zaznaczam jeszcze raz - obiektywna gazeta to neutralna gazeta. Wyciągająca brudy wszystkich, a nie tylko tych, którzy są im nieprzychylni.