Pierwsze wrazenia z gry sa bardzo pozytywne, mile zaskoczenie z jakosci grafiki, postacie dosc dobrze zrobione, pomieszczenia statkow czy budynkow w porcie na wysokim poziomie, bardzo ladnie zrobiona grafika i animacje wody, statki odwzorowane bardzo realnie, walka statkami dynamiczna i z duza mozliwoscia zastosowania taktyk, walka na ladzie przyjemna ze wzgledu na ladnie wykonana grafike i spore mozliwosci rozbudowy skili "ladowych".
Questy zbieramy praktcznie w calym porcie i narazie widze ze dziela sie na "morskie" i ladowe", gdzie sa standartowe rzeczy do wykonania takie jak, pozbieraj beczki z rumem z wrakow statkow, zniszcz piratow ( gram brytyjczykiem ), eskorta czy pomoc w wiekszej bitwie, ewentualnie przejecie statku wroga, wejscie na poklad i walka, zdobycie mapy czy broni z innego statku itd itp, a na ladzie podobnie czyli zabic piratow, odkryc jakies miejsce czy zdobyc cos.
Interfejs bardzo przyjazny z pelna mozliwoscia konfiguracji ( w stylu WoW-a ), bindowanie wszystkiego i przestawianie kazdego elementu ulatwia sporo i nie zmusza do odejscia od nawykow.
Poruszanie standartowe WSAD plus myszka, statkiem poruszamy podobnie ale juz wiekszy wplyw na to ma wiatr, fale czy sama walka.
Wymagania sprzetowe dosc niskie bo na full detalach i 1280x1024 dziala mi wszystko jak w WoW, a grafika jednak jakosciowo podobna do LotRO, musze odwiedzic jakies wieksze miasto by bylo wiecej graczy i wtedy sie przekonam.
Juz na samym poczatku widac ze mozliwosci rozbudowy statku sa spore, dodatkowe zagle, uzbrojenie i inne lementy mozna zdobywac od 1lvl, a mozliwosci na dalszych lvl sa olbrzymie, bardzo duza ilosc skilli "morskich" daje nam spore szanse ze nie bedzie schematow i klonow.
Jedyny minus po 5 godzinach gry to mimo ze w porcie jest duzo graczy, ze sa mozliwosci tworzenia party to jednak w poczatkowej fazie gry jest to solo gra, ciezko to nazwac mmorpg, nie wiem jak bedzie dalej gdzie zaczna sie questy dla grup i zapewne zmieni sie do tez jak wyplyne z tego startowego zadupia.
Nie mam pojecia czy isteniej PvP i crafting, jak to odkryje to napisze
Narazie wklejam tylko jeden skren po malej wymianie zdan z piratami.