Aldatha napisał(a):
Saw jako calosc jest jeszcze do przelkniecia , wyjasnia sie pare spraw na przyklad czemu Jigsaw zaczal robic pulapki , ale Kon ma racje : jako elementarne przeslanie jakichkolwiek wartosci czy sensu Saw - failure
Schematy sa oklepane , a linia fabularna mimo ze ma potencjal to jest przykryta niestety duza doza przewidywalnosci czesci od drugiej do czwartej , jedynie pierwsza zaskakiwala . Srednio bystry widz domysli sie konca z latwoscia w pozostalych czesciach , chociaz musze przynac ze jako calosc historia jest dosc ciekawa
Mi sie bardzo podobala historia w pilach i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony ze udalo im sie z tego zrobic 4 czesci.
Jezeli chodzi o gore to jestem strasznie miekki emo i nie potrafie ogladac niektorych scen ale nie powstrzymalo mnie to przed obejrzeniem kazdej z czesci. Po niektorych wychodzilem bardziej zadowolony, po 3 chyba najmniej ale ogolne wrazenia sa bardzo pozytywne. Akurat dla mnie fabula byla totalnie nieprzewidywalna, widac jestem slabym analitykiem.
W sumie rozumiem wasza krytyke ale jak popatrzec na inne filmy ktore sa teraz w kinach nie jest to wcale zly tytul.
Konrador napisał(a):
Ojajebie. Film jest prosty jak drut, a to, czym przyciaga coraz to nowa mlodziez, lub ewentualnie 40-latkow o mentalnosci i gustach zmanierowanej nastolatki, jest przemoc, gore, krew, a nie jakies glebsze przeslanie, drugie dno, gleboko ukryty sens. Tu naprawde nie ma sie czego doszukiwac i nad czym zastanawiac. To, ze "pila" (Jigsaw) nie zabijal dla zabawy nie czyni tego filmu jakims wybitnym dzielem. Chociaz z drugiej strony ktos, kto wczesniej ogladal jedynie majstersztyki wyswietlane przez Polsat o 20:00 moze go za taki uwazac.
No faktycznie, wybitne kino to to nie jest.
Ale czy wszystko musi byc? Dobrze nakrecony film klasy B tez moze dawac duzo radosci.
mrynar napisał(a):
Pily zrobic jakis wyjatkowy film, a tym czasem ten film jest wtorny
To prawda, jezeli komus przeszkadza ze jest to 4ta iteracja podbnego schematu to straci tylko przy pile czas. Ale na tym polegaja sequele.