Cytuj:
i jeszcze mnie nie wywalili
CHAMY!
Ale żeby nie było, że jest super sielanka u nas.
My mamy system tygodniowy.
Bid allowance według tego czy jest się aktywnym w danym tygodniu.
Od jakiegoś czasu już nie stosowane, bo allowance ma każdy, ale... Coś takiego istnieje.
Różnica chyba polega na tym, że my to mamy od 1 dnia istnienia LSa w rulesach, a Enoikos wprowadził to nagle w życie bez ostrzeżenia.
Kolejna różnica - my nie wytykamy osób jako gorszych, bo grają mniej. A tak chyba poczuły się osoby z Enolisty.
System "spadasz na trial" także był stosowany. W momencie gdy ktoś kilkukrotnie odmawiał przyjścia na runy i wolał FARMIĆ, a (w tym momencie uwaga) był bardzo potrzebny dla powodzenia całego runu.
Są pewne rzeczy nieusystematyzowane - tego typu konsekwencje wyciągane są BARDZO rzadko. Jednak są. Wiem jak gra Huck czy Zet. IMO jeśli facet przynosi ileś cloud evokerów, stara się przez lata o JEDEN item. To wrzucenie go na tego typu listę jest zwykłym chamstwem.
Wczoraj przedstawiono mi drugi punkt widzenia i po przemyśleniach - nadal potraktowano te osoby nie fair. Ja jeśli widzę, że ktoś jest mniej aktywny to /tell pytam jaki jest tego powód, co chce zdobyć i razem dochodzimy do rozwiązań i kompromisów.
Najlepszym przykładem jest Drakant. Z góry określił się, że może bardzo rzadko grać, ale gdy może to będzie na eventach z naciskiem, że pomoże na dynamisach. Z założenia zawsze więc ma bid allowance z wyjątkiem takim, że jeśli będzie chciał coś ze sky/sea to będzie musiał na ten run pomóc farmić triggery.
Rozumiem, że nowi są bardziej aktywni i płaczą gdy weteran, który teraz mniej gra ich overbiduje. Jednakże - ten weteran ciężko wypracował sobie jednak te punkty. Jego doświadczenie i czas były wykorzystywane wcześniej. My znaleźliśmy na braki kadrowe na jakimś evencie rozwiązanie. Jest ono pół tajne, aby nie dochodziło do nadużyć. Konkretnie lider ma prawo nadać bonusowe punkty za jakiś event aby zwiększyć jego atrakcyjność. Tajne jest o tyle, że nigdy aż do momentu eventu nie wiadomo jaki to będzie bonus. Stosowane raczej tylko na dynamisach.
Druga sprawa - rozbudowany system punktowy helpa.
Dążę jednak do tego, że w mojej opinii Enoikos postąpił nieprzemyślanie, osoby znajdujące się na liście mają jak najbardziej podstawy do obrażenia się - szczególnie, że tworzyły ten LS jeszcze w czasach gdy Enoikos wesoło spędzał czas z innymi Chińczykami.
Najostrzejsze kary należy testować tylko na sackholderach - to jest najbardziej motywujące. W przeciwnym wypadku trzeba dać możliwość spalenia punktów przed wprowadzeniem nowych kar.
Reasumując - rację mają ci, którzy zostali pokrzywdzeni, rację mają nowi membersi, że mogli obejść się smakiem patrząc na bidy mniej aktywnych weteranów, ale sprawę zjebał Enoikos.
Jednak bardzo chciałbym mu podziękować za zastrzyk nowych membersów w OS, za to, że w tym momencie dołączy grupka ludzi, których mnij lub bardziej lubię, którzy są Polakami, którzy wniosą powiew doświadczenia do nas, będą dobrą motywacją do samodoskonalenia się dla obecnych OSowców.