Reanimuję temat w nawiązaniu do problemu z netem z UPC, tyle tylko, że w wersji Fibre Power 25 Mb. Mamy go od jakiegoś miesiąca (poprzednio było chello 8 Mb). W tym samym budynku mieszka również szwagier, który ma tę samą usługę (Fibre Power 25 Mb) i te same kłopoty z nią co i ja. Sprawa wygląda tak: jeśli odpalić ściąganie JDownloader'em to idzie wycisnąć 20-22 Mb (sumując wszystkie prędkości ściągania plików) ale:
- dowolny program do pomiaru prędkości łącza (np. Speedtest.net) wykazuje max. 4 Mb (a w większości przypadków nawet i mniej - 1-2,5 Mb),
- strony www otwierają się dużo wolniej niż trwało to na poprzedniej usłudze. często zdarza się, że po połączeniu z adresem przeglądarka "mieli" coś podczas gdy jej ekran jest pusty i wyrzuca zawartość strony dopiero po kilkudziesięciu sekundach,
- zdarzają się komunikaty o "connection timeout" przy łączeniu do stron www,
- przy testach pingiem kilku popularnych serwerów w Polsce często dostaję informację "upłynął limit czasu połączenia",
- ściąganie jakiegokolwiek pliku bez pomocy Getrighta tzn. samą przeglądarką idzie z max prędkością 50-100 kB/s,
- przy korzystaniu z patcherów/downloaderów klientów mmo często wyrzuca "connection timeout".
Czy ktoś z Was korzysta z Fibre Power i ma/miał podobne problemy? Na początku myślałem, że może to wina routera ale przy połączeniu bezpośrednim do modemu kablowego jest tak samo. Dzwoniłem do UPC na infolinię, gość kazał przeprowadzić mi kilka testów (głównie pobieranie jakichś tam plików z ichniego serwera), pozliczał prędkości i stwierdził, że wszystko jest w porządku. Sęk w tym, że ani u nas ani u szwagra mieszkającego kilkaset metrów dalej nie jest. Net cierpi na jakąś masakryczną śpiączkę. Najgorsze jest to ładowanie stron www - zaczyna i ... załaduje albo nie, utknie w połowie i doczyta resztę później albo w ogóle (np. z niewiadomych przyczyn
www.benchmark.pl nie ładuje od razu nigdy - zawsze z opóźnieniem ok 1 minuty). Wcześniej nie było takich objawów (na chello 8 Mb). Jakieś pomysły?
Edit - tracert dla mmorpg.pl (w pingu 2% strat):
Cytuj:
C:\Users\Yabaddi>tracert wp.pl
Śledzenie trasy do wp.pl [212.77.100.101]
z maksymalną liczbą 30 przeskoków:
1 * * * Upłynął limit czasu żądania.
2 * * * Upłynął limit czasu żądania.
3 * * * Upłynął limit czasu żądania.
4 8 ms 10 ms 8 ms upc-jra.10ge.task.gda.pl [153.19.0.5]
5 9 ms 7 ms 31 ms wp-jra.task.gda.pl [153.19.102.6]
6 7 ms 7 ms 7 ms do-r2.rtrd1.adm.wp-sa.pl [212.77.96.98]
7 11 ms 11 ms 9 ms