Witam - ktoś wcześniej powiedział coś o zwalonym balansie klas w AoC ...
Tak się zastanawiam, czy balans klas jest aż taki potrzebny ? Czy nie jest to sztuczny twór. Przecież realnie patrząc to taki barbarzyńca czy inny zakuty łeb powinien bez bólu zasiec priesta - po to w armii w pierwszym szeregu stoją barany zakute w stal a za nimi healerzy i powiedzmy łucznicy.
Z drugiej strony jak zakuty łeb pozwoli złapać dystans magowi czy innemu demonologowi to już jego problem że palą mu się włoski ...
Oczywiście zmienia to idee solo pvp w grupowe pvp gdzie każdy pełni swoją rolę. Dzięki temu, że nie przebiegniesz czy nie przeskoczysz przez postać (tak jak w WOWie) to 3 gości w stali w wąskim korytarzu spokojnie obroni stojącego za nimi łucznika, maga czy priesta.
Ktoś wypowiadał się w sprawie districtów czy jak to zwać (chodzi mi o podział na instancje). Z jednej strony faktycznie, trochę się wydaje to głupie i niezgodne z ideą mmorpg. Ale pomyślmy - jeśli w takim mieście równocześnie byłyby wszystkie postacie porozrzucane po światach równoległych to nie dałoby się a) przejść, b) pogadac z NPCem c) questować (czytaj polowanie na moby przed innymi graczami mnie nie pociąga). Dodatkowo ktoś pisał o gankerach, że mogą uciec do innej instancji - a może to jest specjalnie - żebyś TY mógł bez problemu uciec przed gankerem ?
Z kolei fenomenalna idea dla mnie to "instancje" gdzie możesz spotkać inną grupę awanturników i ... wyciąć ich w pień ... razem z mobami ...
Nareszcie będzie można tłuc różne boty, czy farmerów czy wręcz graczy którzy odważyli ci się wejść na "spota" do farmowania czegoś - cholera człowieka brała w WOWie, kiedy nie mając FM przebijałeś się do jakiejś roślinki przez Moby żeby jakiś dupek podebrał ci to sprzed nosa - nawet mu w łeb nie mogłeś dać
Brak podglądu klas - i bardzo dobrze - na ulicy tez nie od razu wiesz że ten gość przed tobą to kierowca ciężarówki, sprzątaczka, dyrektor czy zwykły menel. Widzisz gościa jak biegnie z łukiem na plecach - kto to jest ? Albo otoczony przez armię nieumarłych - taki wielki problem ? O to właśnie chodzi - może to ktoś się przebrał żeby cię nabrać i wsadzić ci nóż w plecy. Wyobrażacie sobie coś takiego ? Idzie panienka w sukieneczce, mijacie się w alejce - i nagle czujesz dwa sztylety w plecach - bo to był przebrany assassyn
Ehhh, a miał to być krótki post
Dla mnie osobiście jak narazie AoC to nowa jakość po 3 latach grania w WOW (Shaman:45,Warrior:63, Warlock:70, Rogue:70) - ile można farmić coś, żeby mieć lepsze coś, żeby zabić większe coś, żeby mieć lepsze coś itd.