Ash napisał(a):
coldzik napisał(a):
@ Ash Masz racje jednak, popatrz na to z innej strony. Znasz jakiegos goscia, ktory poszedl na informatyke z jakas wiedza (bo np od dziecka go to kreci i interesuje) i nie uwaza okresu studiow jako stracony? Omijamy balangi, biby etc... Ja tam znam jednego, moze dwoch jednak jest to ulamek... Wiekszosc twierdzi, ze to czas stracony...
siebie.
papier + znajomosci/kontakty + to, ze po liceum znalem pascala i delphi, a po studiach wyszedlem z c++/java i inzynieria oprogramowania.
Ale ja powiedzialem, ze chodzi mi o jakas wiedze... Jezeli uczyles sie tylko w liceum no to wiedze miales taka jak ja o hipopotamach, wiec zaden to argument... Jezeli mialbys wiedze wieksza niz poziom liceum to przejscie na C++ to kwestia czasu. Inzynieria oprogramowania to troszke inna sprawa, ale tez do opanowania, bez studiow...
Papier to chyba najlepszy argument, aby isc na studia i wlasnie dla niego poszedlem na nie...
a jeszcze ktos tam pisal o tym, ze naprawde ucza tego co potrzeba
Specjalizacja Programista gier na PJWSTK
Po ukończeniu specjalizacji studenci posiadają umiejętności w następujących dziedzinach:
programowaniu 3D – głównie w oparciu o Direct3d , ew. OpenGL; OK
programowaniu aplikacji multimedialnych – DirectX; OK
programowaniu aplikacji WINAPI; OK
grafice 2D – głównie tworzenie tekstur; Mowimy o proceduralnym tworzeniu tych tekstur? Jezeli nie to na chuj to programiscie?
modelowaniu poligonowym (3D) na potrzeby gier; j.w.
oświetleniu oraz pracy z kamerą w scenie; Mamy tutaj takie magiczne slowko jak scena, czyli oswietleniem zajmuje sie Level Designer, a kamera tez nie jest do konca sprawa programisty...
fizyce obiektów w programie; Cos wiecej jest powiedziane niz kolizje? Toc to tez fizyka... A jezeli juz by cos wiecej sie znalazlo to pewnie wykorzystanie jakiegos silnika fizycznego, czyli nic wiecej sie nie nauczysz niz to co w dokumentacji...
„renderingu” w czasie rzeczywistym; "O ja pierdole... bomba normalnie"
animacji postaci – wykorzystanie inverse forward kinematics. No to mozna przyjac pod OK