Krolik napisał(a):
brazz napisał(a):
iniside napisał(a):
c) religie wymyslaja ludzie ktorzy chca zdobyc wladze.
ano, budda czy jezus zdecydowanie mieli zapędy dyktatorskie.
Tylko ze to nie Jezus wymyślił religie...
No, za to apostołowie i św. Paweł na stworzeniu podstaw tej religii ukręcili niezły biznes.
Cytuj:
Buddyzm to nie religia. To filozofia, tak jak konfucjanizm, taozim itd.
I nie rzucaj mi tu linkiem z wiki z definicja ze buddyzm to religia. TO NIE JEST RELIGIA. Nie wierzysz. Znajdz jakiegos buddyste.
Istnieją odłamy buddyzmu, które jak najbardziej można podciągnąć pod system religijny np. tybetański lamaizm i takie, które są tylko zbiorem poglądów filozoficznych - np. zen. Podobnie taozim przybierał formy zarówno systemu filozoficznego jak i religijnego, przy czym zwolennicy tego pierwszego ostro krytykowali ten drugi.
Cytuj:
Hahaha zabawne. Widzisz, popełniłeś (a raczej autor tego tekstu) jeden zasadniczy błąd. Atheism to nie jest "Belief" tylko "Knowledge".
Wiedzy nawet nie da się porządnie zdefiniować.
Cytuj:
Wiedza oparta na wyniku prac dziesiątek różnych dziedzin naukowych, od astronomii, do geologii i paleontologii.
I co, ci astronomowie i geologowie udowodnili, że bóg/bogowie nie istnieją?
Ogólnie łezka mi się w oku kręci jak czytam wynurzenia Nokiu$ia albo Ashtona bo to jakbym słuchał samego siebie z czasów gimnazjum i początków liceum, też uważałem, że religia jest domeną plebsu, nie dla takiego inteligentnego 15 latka jak ja i też lubiłem rzucać fragmentami z biblii znalezionymi na stronkach świadków jehowy.
Pytanie dla wierzących we wszechwiedzącego boga - jak czujecie się ze świadomością, że nie posiadacie wolnej woli?