Rozumiem, że w tajemniczy sposób zdobyłeś politykę działania i strategię firmy, która ma na celu eliminację łamania postanowień ToS i EULA. Ty wiesz lepiej, że powinni zrobić to od razu.
Pewnie myślisz, że jeśli zgłaszasz na policję, iż Zdzisiu X. ukradł lizaka, to policja powinna od razu pojechać i wsadzić go za kratki na kilka lat, zamiast dowiedzieć się, czy Zdzisiu może nie poda im na tacy złodzieja samochodów lub dilera narkotyków. To jednak tak nie działa. Zapewne potrzebują zebrać jakimś tam materiał do raportów, zapewne muszą wypełnić jakieś normy sprzedażowe i zapewne odczekać miesiąc-dwa zawijając cały proceder.
Najlepszym rozwiązaniem byłoby nie banowanie, a po prostu wprowadzenie filtrów.
Wówczas mogliby spokojnie prowadzić śledztwo w sprawie przepływu "nielegalnych kinah".
IMO bany polecą zaraz po okresach rozliczeniowych - ściągną od winnych jeszcze abonament za kolejny miesiąc i kilka dni później zasadzą bana.
Tak działa ogromna rzesza firm w sektorze MMO.
Czym są "cwane korporacje"? Rolą korporacji (jak i każdej firmy) jest zarabianie pieniędzy. Jeżeli nie wyrobią normy jakiejś sprzedażowej w przeciągu pierwszego kwartału od premiery to polecą głowy. Dla NCSoftu nie liczy się kilku gimbusów z Polski, którzy swoje żale wylewają na polskim forum, bo nie znają nawet angielskiego na tyle, by opisać proceder na forum oficjalnym. Dla nich liczą się klienci, którzy płacą stabilnie i dużo. Firmy RMT zakupiły ogromną liczbę kopii gry i opłacają spore abonamenty. Nie jestem pewien kiedy będą rozliczać kwartał w EU i NA, ale podejrzewam, iż na przełomie stycznia i lutego. Wówczas zwrócą się koszta i będą sobie mogli pozwolić na wycięcie ~25% populacji (razem z kupującymi) serwerów. Inną ewentualnością jest regularny przyrost graczy - wówczas będą wycinać RMT na potrzeby zwolnienia miejsc na serwerach.
Z powodu RMT i botów odejdzie może 5% graczy - bo nikt zdrowo myślący nie będzie się o to rzucać na początku istnienia gry. Reszta odchodzących będzie miała zgoła odmienne powody.
Akcjonariuszy generalnie chuj obchodzi te 5%. Ich interesuje to czy akcje pną się w górę, a produkt przynosi zyski, czy też rozpoczął się lot pikujący w dół i trzeba jak najszybciej wycofać się z inwestycji.
NCSoft nie musi mieć żadnych (ah te teorie spiskowe
) umów i dodatkowych relacji z RMT. Muszą po prostu pilnować swojego interesu.
Pamiętaj, że obecnie RMT napędzają start gry. Dzięki nim masz co kupować u brokerów, masz z kim robić początkowe questy grupowe.
Mnie też niezmiernie irytują shouty - dlatego jestem za tym, aby powstały filtry. Jednak jestem realistą i wiem jaki wpływ mają na każdą grę MMO RMT, w szczególności w fazach startu, a później w fazie agonii tytułu.
Osobiście jeśli gra okaże się tego warta to jestem w stanie przeboleć te 3 miesiące z shoutami i lolbazarami.