QFC napisał(a):
mi sie wydaje ze blizz ma monopol na grywalnosc bo content jest kiepski , jak narazie zaden mmo sie nie zbliżył pod wzgledem grywalnosci do wowa i tu jest pies pogrzebany niestety.
ja mysle, ze tu chodzi o cos innego.
przed "era WoW", w gry mmo grali maniacy, fanatycy, odmiency
Natomiast WoW sprawil, ze w mmo zaczeli grac zwykli ludzie, jakies tam laski co wczesniej nawet nie wiedzialy co to gry
Jakis ojciec, pykajacy sobie z synem... Reasumujac, dla bardzo duzej liczby ludzi to bylo pierwsze tak naprawde powazne mmo.
To bylo na swoj sposob super, ze w jednym rajdzie pojawial sie np. 15 letni szczyl, healerem byla jakas tam fajna laska, a oprocz tego gral 40-paro letni facio, ktory mial dzieci w wieku np. raid leadera, ktory mu mowil co ma robic
Pamietam do dzis jak wchodzilismy do Molten Core w 40 osob jako jedna z przodujacych na serwerze gildii (no Nihilum bylo sporo z przodu
) to byl doslownie opad szczeny bo praktycznie nikt czegos takiego wczesniej nie widzial. Takiego poziomu trudnosci, takiego rozmachu, takich bosow, ktorzy trzeba to oddac blizzardowi naprawde byli ciekawie oskryptowani.
Kazdy wczesniej tlukl 5 osobowe instancje do pozygania, choc i one mialy urok. Ale jak wlazl do takiego rajdu to naprawde byla masakra. A jak czlowiek sobie poten zdawal sprawe, ze byl w instancji, ktora widzial zaledwie promil graczy (Naxxramas, albo AhnQuiraj i walka chocby z C'thunem) no to naprawde bylo to cos na swoj sposob niezwyklego.
Po latach z tymi ludzmi wspominam te eskapady jak wyjscia do prawdziwych, realnych miejsc
Sek w tym, ze przez te pare lat formula sie przezarla. Ludzie sie nauczyli, ze nowe itemy sa przepustka do nowych lochow, ktore tak naprawde sa takie same tylko maja zmieniona grafike i tak w kolko macieju
Mnie AION utwierdzil w przekonaniu, ze juz za stary na to jestem. Podoba mi sie AION, ale nie chce mi sie zaczynac od zera, poznawac nowych przyjaciol, bo wiem, ze i tak to juz we mnie nie wywola takich emocji jak pierwsze, epickie rajdy w wow. Poza tym to juz nie chce wpadac w ten nalog - pare lat zajelo mi wyjscie z WoW'a w czym wydatnie pomogl sam blizzard wydajac dodatek dla retardow
Nie chodzi o to, ze wow jest lepszy czy gorszy, chodzi o to, ze byl pierwszy i przez ten czas bardzo wyeksploatowal caly ten ukladzik oparty na questach, rajdach, levelowaniu itd. Teraz sila rzeczy, jak cos jest troche podobne to ludzie mowia ble...