Ash napisał(a):
a po dwoch?
bo konsole sie kupuje srednio na 4-5 lat...
Po 2 latach?
PC za 2k z 20 grami za 100-120 = 4k-4,5k
PS3 za 1-1,5k plus 20 gier po 200 = 5k-5,5k
Po dwoch latach mam tysiac na upgrade.
I to tak "na lajcie". Po czterech-pieciu mam na nowego kompa.
W dodatku w niektore gry gram nadal pomimo ze maja juz dwa lata bo maja fanowskie patche, mody i inne cuda. Dodatkowo do kosztu sprzetu dodajmy ekran i tutaj mamy:
Monitor do PC - srednio 1k-1,5k mozna zejsc nawet do 500PLN jak ktos nie ma wymagan.
DOBRY TV zeby gry z konsol nie zabijaly wygladem to minimum 2k. Czyli mam kolejne 500/1k/a nawet 1,5k zaoszczedzone.
TV i konsola sa wlasciwie dobrami komplementarnymi wiec dlatego takie porownanie. Granie na monitorze HD zabija wlasnie jeden z glonych atutow konsol czyli wielkosc ekranu wiec pierdole takie cos - TV i to jak najwiekszy musi byc.
Szkoda ze PC jest tak traktowane przez wydawcow bo to jedyna fajna i w miare normalna platforma do grania ATM. Wieksosc glosnych tytulow i tak wychodzi na PC wiec w sumie jest dobrze.
Obecna generacja konsol to fail nad faile - az sie boje nastepnej.
Co do tych upgradow i jak to PC traci moc z roku na rok to pragne was poinformowac ze i tak grafika od jakis 2 lat (Crysis) stoi w miejscu i wymagania gier jakos horrendalnie nie wzrosly. Ja mam Athlona 2x3.0GHZ, 2GB RAM i HD 4850 kupione dwa lata temu za wcale juz wtedy nieduze pieniadze i nie narzekam do dzis - a 3/4 gier wyglada i chodzi mi lepiej niz na konsoli. Ewentualny upgrade planuje w polowie roku 2010 i nie wydam na niego wiecej niz 1k. Jesli ktos chce porownywac to niech nie przyjmuje ze kazdy kupuje sprzet zaraz po premierze i karty po 2,5k bo takie rzeczy sa na gowno potrzebne chyba ze ktos sie masturbuje przy 3DMARKU.