Aldatha napisał(a):
niezla robota , jak liczyles mniej wiecej koszt odmalowania to duzo wyjdzie?
Akurat dla mnie to będzie koszt materiałów, ewentualnie wyklejanie (jeszcze nie zapadła decyzja czy malujemy czy oklejamy wydrukiem) - jako, iż prowadzę agencję reklamową.
Póki co do kosztów dojdzie oświetlenie - jakieś sensowne świetlówki, aby móc grać w zaciemnionym pomieszczeniu (teraz ekran trochę za bardzo wali po gałach).
Maszyna pewnie swój stress test przejdzie na WOŚPie - prawdopodobnie wypożyczę sztabowi w moim miasteczku.
Z doświadczeń póki co napiszę jeszcze mało (spałem dosłownie 90 minut). Największym problemem było połączenie sygnału VGA do tego kineskopu. Optymalnymi rozdzielczościami okazały się być:
- 394x288
- 512x448
- 800x600 (w tym trybie steruję poprzez VNC, na kineskopie obraz jest ucięty, ale da się go przynajmniej zsynchronizować)
Tylko przy 394x288 obraz nie skacze i da się grać komfortowo. Aby uruchomić takowy tryb w Windowsie trzeba było zassać soft15khz i quickres (standardowe ustawienia windowsa nie zezwalają na wprowadzenie takich wartości). W praktyce nie było to aż takie proste.
Soft15khz nie chciał działać pod Vistą (takie coś zalegało mi w szufladzie), a Dell GX620T miał tylko zintegrowaną kartę Intela (jak się okazało z nią Soft15khz też działał kiepsko). Stanęło na poszukiwaniu WinXP żeby postawić na tym sprzęcie z ATI (co jak się okazało było taką samą kartą z jakiej korzystał autor Soft15khz).
W sumie automatem steruje:
- MOBO Gigabate GB-7xxxx (nie pamiętam jaki dokładnie model)
- procek AMD Athlon 1800+
- 768MB RAM
- AGP 4x Gigabyte Radeon 9600
- dysk 160GB od WD
- WinXP Pro SP3 + Soft15khz do wysterowania odpowiedniego sygnału z karty
- MAME 0.135 + GameEx
- interfejsy z joypadów: MediaTeh MT169K i Art Epsilon
z komputerem łączę się po LANie wykorzystując UltraVNC (który zezwala także na transfer plików - więc tą metodą wgrywam nowe ROMy).
Co ciekawe - bardzo łatwo znaleźć ludzi do bezinteresownej pomocy przy budowaniu takiej zabawki. Jeszcze łatwiej o ludzi chętnych do odwiedzania z piwem w celu zabawy w turnieje Stret Fightera czy też Galaxiana. Największą popularnością cieszy się właśnie ten ostatni. Problemy natomiast przysparza Metal Slug, który średnio chce działać z GameEx i aktualną wersją MAME. W najgorszym wypadku będę go odpalać poprzez pulpit (VNC) na specjalne okazje z użyciem starszej wersji MAME.
Keii napisał(a):
Za to znajomy z roku kupił za bodaj 600 zł (mogę źle pamiętać kwotę) automat z bodaj Tekkenem 3 jakiś czas temu.
W tej obudowie był właśnie Tekken 3, ale sprzedawca za samo PCB z grą chciał 400zł netto. Odpuściłem, bo i tak planowałem tam wstawić MAME