Jak jesteś w soul form (padłeś) to masz 3 sposoby "wskrzeszenia".
1. Zabić bossą w dowolnym "Twoim" świecie (trudne bo musisz to zrobić solo i z 50% HP)
2. Pomóc komuś zabić jego bossa (umieszczasz siga z blue stone i ktoś Cie przywołuje do swojego świata)
3. Invade świata innego gracza i zabicie "hosta" (czyli gościa który tam jest w body form... on może tam mieć już zsummonowane blue fantomy i zabicie ich Cie nie resuje choć ukradniesz im dusze które mieli zdobyte).
Charakter postaci to charakter postaci - jak w innych grach.
Jak jesteś "dobry" czyli nie invadujesz innych graczy i zabijasz black fantomy które Ciebie albo graczy którym pomagasz invadują to masz bonusy do siły ataku i ilości HP w soul form i jako blue phantom.
Jak invadujesz i zabijasz innych graczy to charakter postaci Ci się robi "czarny" i wtedy w soul form i jako blue fantom jesteś słabszy (mniejszy power i mniej HP) ale te same współczynniki rosną Ci gdy stajesz się black fantomem (invadującym innych graczy).
Oprócz tego są też bronie na których dmg wpływa charakter postaci. Np. na dość wczesnym etapie gry można zdobyć mieczyk Demonbrand który przy pure white character ma 480dmg - to pozwala 1shotowować większość mobów w pierwszej grze a nawet w NG.
EDIT: gdzieś kiedyś czytałem na forach wypowiedź o DS, która w wolnym tłumaczeniu brzmiała mniej więcej tak:
"ten cały system grania w body i soul form.... nie wiem jak oni na to wpadli ale mam wrażenie że to ma jakiś związek z paleniem duzej ilości trawki"
Na pierwszy rzut oka jest to może mocno pokręcone ale jak już trochę pograsz to ogarniasz wszystko błyskawicznie.