Keii napisał(a):
450-500 za mieszkanie mające 3 osobne pokoje... Hm, bardzo zależy od dzielnicy. Ogólnie nie polecam Nowej Huty, ale ona jest już wręcz legendarna jeśli chodzi o bezpieczeństwo, a raczej jego brak.
Urban legend. W hucie mieszkałem 2 lata i z bezpieczeństwem było dużo lepiej niż przez pół roku w okolicach ronda grunwaldzkiego (gdzie zdążyli mi się włamać na chatę). Powroty dość często w nocy i wracając spotykałem najwyżej jakąś panią z pieskiem na spacerze. Z tego co widzę po doświadczeniach znajomych, najczęściej studenta kroi się w barze, w okolicach rynku lub właśnie miasteczka.
Keii napisał(a):
Uważaj na kamienice, chociaż pewnie koniec końców i tak w takiej zamieszkasz. Jeśli toto ma jeszcze ogrzewanie elektryczne, to licz się z rachunkami za prąd rzędu 600 zł w zimie jeśli będą 2 piece kaflowe z wkładami elektrycznymi (bo drogie to bardzo, a wysokie sufity nie pomagają w ogrzaniu pomieszczenia).
Mieszkanie oczywiście zawsze warto odwiedzić, a wtedy standard - czy jest pleśń, szczelne okna itp. I nie wierz w zapewnienia (wracając do ogrzewania), że mały grzejnik elektryczny ogrzeje pokój z sufitem na wysokości 4 metrów.
Do tego dobrze jest mieć kuchenkę na gaz - wychodzi dużo taniej niż elektryczna.
Ototo dokładnie
Lepiej szukać trochę dłużej i być zadowolonym niż się wkręcić w zimie w rachunek pod tysiaka za gaz/prąd bo się nie zwróciło uwagi na rodzaj ogrzewania. Kamienice może i mają swój klimat ale znika on dość szybko jak zawieje w zimie w łazience ;s
Ostatnio znajomi kilka miesięcy szukali przez gumtree i inne stronki i nie mogli znaleźć nic zadowalającego. Okazało się że najlepszą metodą było wywieszenie ogłoszeń o chęci wynajmu w pożądanej okolicy
Znaleźli najlepiej i najtaniej. W kwocie w jakiej szukacie to raczej obrzeża Krakowa jeśli chcecie mieszkać w ludzkich warunkach
Sami tyle płacimy za 2-pokojowe mieszkanie w trójkę ale znając rynek uznajemy że niezły fart nam się trafił (mieszkanie jest duże + duży balkon, spokojna okolica, centralne ogrzewanie wody i kaloryferków).
Na czas studiów i tak bym najbardziej polecał akademik